Tehnica și tehnologia folosită în neurochirurgie s-au schimbat dramatic, în ultimii ani, iar provocarea pentru medici este să asimileze aceste progrese și să le integreze, apoi, în practica lor curentă. Spitalul European Polisano organizează, în perioada 1-2 iulie, simpozionul științific internațional “Neurochirurgia Mileniului III”, în cadrul căruia medici din toată țara și unii dintre cei mai mari specialiști din lume sunt invitați să dezbată oportunitățile și provocările din acest domeniu.
Spitalul European Polisano marchează trei ani de la lansarea secției sale de neurochirurgie prin organizarea unui simpozion științific internațional, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga, la care vor participa medici din toată țara și din străinătate. Evenimentul continuă seria de evenimente acreditate de Colegiul Medicilor din România, care au loc lunar şi care abordează teme precum radioterapia, neurochirurgia sau medicină cardiovasculară.
“În ultimii ani, conceptul de neurochirurgie minim invazivă, „Key-Hole Neurosurgery“, și dezvoltarea tehnologiei ne-au ajutat să creștem siguranța actului chirurgical și să îmbunătățim prognosticul pacienților noștri. Microscopul operator, endoscopul, imagistica intraoperatorie, aspiratorul cu ultrasunete, neuromonitorizarea intraoperatorie au devenit instrumente comune în arsenalul neurochirurgiei contemporane. Apariția roboților chirurgicali deschide noi orizonturi și ne obligă să continuăm pe această cale a inovației și a autodepășirii. Se vorbește tot mai mult de non-operativitatea viitorului. Cât de departe va ajunge neurochirurgia este greu de prevăzut”, a declarat dr. Claudiu Matei, șeful secției de neurochirurgie a Spitalului European Polisano.
Printre invitații de renume care vor susține lucrări în cadrul simpozionului se numără prof. Nabeel S. Alshafai, președintele Comitetului Educației Post-Universitare al Asociației Europene a Societăților de Neurochirurgie, neurochirurg și chirurg spinal la Spitalul Universitar Antwerp, prof. Pablo Gonzalez, co-director al cursului de Neuroanatomie 3D, neurochirurg la Spitalul Universitar Alicante, prof. Marcel Ivanov, neurochirurg și chirurg spinal la Spitalul Regal Hallamshire, Sheffield și prof. dr. Ștefan Ioan Florian, la UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, șeful clinicii de neurochirurgie Cluj-Napoca, vicepreședinte al Societății Române de Neurochirurgie, care va avea o transmisie live din Cluj Napoca.