21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMcCain, eroul din Vietnam

McCain, eroul din Vietnam

Cand se vorbeste despre senatorul de Arizona John McCain, favoritul la obtinerea candidaturii republicane la prezidentialele din SUA, primul lucru la care se gandesc americanii este exemplara sa cariera militara.  

Voluntar in razboiul din Vietnam, el a fost la un pas de moarte pe 26 octombrie 1967, cand, dupa un bombardament asupra centralei electrice de la Yen Phu, in apropiere de Hanoi, avionul pe care il pilota a fost doborat. McCain a sarit cu parasuta si a cazut in lacul Truc Bac. Cu ambele brate si un picior rupt, el s-ar fi inecat cu siguranta daca nu ar fi fost salvat de un taran vietnamez, Mai Van On.
Ranit, dar in viata, McCain a ajuns prizonier in temuta inchisoare Hoa Lo, denumita ironic de militarii americani "Hilton din Hanoi". El avea sa ramana aici cinci ani si jumatate, perioada in care a renuntat la privilegiile pe care i le-ar fi oferit gradul sau de locotenent, din solidaritate cu colegii de celula. Atitudinea sa demna i-a atras antipatia gardienilor, care l-au izolat intr-o celula separata. La sfarsitul razboiului, in 1975, McCain a denuntat faptul ca gardienii au ucis multi militari americani sau i-au determinat sa se sinucida.
La argumentul ca este prea batran (71 de ani) pentru a fi presedinte, McCain raspunde ca, intr-o perioada atat de dificila, experienta sa este un atu. Pe de alta parte, vitalitatea si hotararea sunt caracteristici ale familiei. La varsta de 95 de ani, mama senatorului a vrut sa inchirieze o masina pentru a face turul Frantei. Refuzata de compania de inchirieri, a cumparat o masina si a pornit in calatorie.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă