3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMatei Brătianu: "Nu poţi să faci nimic pentru oameni"

Matei Brătianu: „Nu poţi să faci nimic pentru oameni”

Ce au făcut parlamentarii din SE în ultimul mandat? Anul viitor, mulţi dintre ei se vor prezenta în faţa dumneavoastră pentru a vă cere din nou votul. Până atunci, vă oferim interviuri despre realizările şi eşecurile din activitatea politică, de când au fost aleşi, în 2008, până acum.

Mai puţin cunoscut mediului politic şi mai mult celui sindical, deputatul colegiului 7 constănţean, Matei Brătianu (PSD), se arată nemulţumit de mandatul de parlamentar pe care „l-a prins”, nu vrea să sară într-o altă barcă politică şi, fiind în opoziţie, declară că nu a putut face nimic pentru cetăţenii colegiului.

Sunteţi mulţumit de mandatul pe care l-aţi avut timp de doi ani şi jumătate?

Matei Brătianu: Nu, nu sunt mulţumit, pentru că din opoziţie nu poţi să faci nimic, şi-n ultimi doi ani, cel puţin, opoziţia a devenit un element fără de care puterea n-ar avea legitimitate în afară. Dar, altminteri, nu văd absolut nicio eficienţă. Nu poţi să faci nimic pentru oameni, nu poţi să-ţi propui să promovezi proiecte de lege, este o maşinărie infernală de vot şi am impresia că lucrul ăsta, de fapt, s-a perfecţionat în ultimii 20 de ani; şi ferească Dumnezeu să ajungă şi mai „bun” sistemul decât e acum!

R: Ce proiect legislativ aţi fi vrut să promovaţi şi nu aţi reuşit până acum?

MB: Tot sper că voi reuşi până la urmă. Dacă nu-ţi atragi de partea ta un număr din parlamentarii puterii, nu trece absolut nimic. Deci nu ai cum: la legile ordinare, proiectul nu trece, pentru că ai nevoie de majoritate; la legile organice nici ei nu întrunesc cvorumul necesar, dar nici noi. E absolut fundătură. Am sperat că pot să opresc ceva din tăvălugul ăsta care a venit pe salariaţi cu codul muncii. Nu s-a putut face nimic.

Marian Sârbu de la UNPR, care e fost sindicalist a simulat numai, a mimat că s-ar apropia de salariaţi şi de sindicate. În realitate n-a făcut absolut nimic. Şi poate că asta e cea mai mare amărăciune a mea: faptul că nu am reuşit să conving pe cineva de la putere că este cel mai rău lucru care se poate întâmpla salariaţilor. Românii chiar nu realizează: nu realizează nici părinţii care au copii salariaţi. Nimeni nu conştientizează ce se va întâmpla cu salariaţii români în momentul în care angajatorii vor începe să aplice întocmai codul muncii actual, cel nou. Şi cu legile astea, cu codul social, mişcarea sindicală este aproape terminată.

R: Există şi ceva bun ce aţi reuşit să faceţi în aceşti ani de mandat?

MB: Iarăşi, ce n-am reuşit să fac, pentru că, din păcate, despre asta trebuie să vorbesc mai mult. N-am putut face nimic pentru oamenii din colegiu, cărora, în timpul campaniei electorale, le spuneam: avem şi primarul, e partidul nostru, dacă partidul o să câştige, o să vedeţi… A câştigat partidul, fonduri n-au venit la Constanţa, aşa încât… Chestia asta cu colegiul uninominal este una dintre cele mai ordinare minciuni, pentru că oamenii vin la un parlamentar ca la un primar. Problemele lor de zi cu zi sunt alea legate de transport, de asfalt, de starea drumurilor, de canalizare, de accesul la apă, de preţul apei, de cât costă apa pluvială… n-au nicio legătură cu activitatea legislativă. Iar dacă parlamentarul ales în colegiu, uninominal nu este din acelaşi partid cu primarul şi dacă partidul din care fac parte amândoi nu este la putere, nu sunt bani, şi cu orice vine alegătorul la tine nu poţi decât să ridici din umeri. Pentru că este o minciună: în primul rând pentru că, în mod normal, oamenii ar trebui îndrumaţi către primărie; dar tu ştii că în momentul în care îi trimiţi la primărie, îi trimiţi degeaba. Poate că singurul lucru pe care l-am putut obţine, cel puţin până acum, şi datorită funcţiei ăsteia, a fost să apăr cei 35.000 de oameni şi familiile lor, adică vreo 150.000 de alegători, e drept, din toată ţara, nu numai din Constanţa, din Poşta Română, de mizeriile care li se pregăteau.

Activitatea parlamentară în cifre:
Luări de cuvânt: 5
Propuneri legislative: 45
Întrebări şi interpelări: 10
Moţiuni: 6

Sursa: Camera Deputaţilor
Perioada: 2008 – prezent

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă