16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMasacru in Valea Timocului

Masacru in Valea Timocului

Satul Iabucovat, langa Negotin, in apropierea granitei cu Romania si Bulgaria, a fost scena unei tragedii demne de scenariul unui thriller.

Dupa o cearta cu sotia sa, Nikola Radosavljevici (38 de ani), care revenise in satul natal in urma cu o saptamana, dupa ce lucrase in Austria, a iesit in noaptea de vineri spre sambata pe strada, inarmat cu o pusca de vanatoare, si a tras timp de o ora in oricine a avut ghinionul sa-i iasa in cale. Noua consateni, intre care patru femei si un adolescent in varsta de 15 ani, au murit, iar alte doua persoane au fost ranite, starea lor fiind ieri stabila.

Criminalul a fost prins sambata dimineata in cimitirul satului, in urma unei operatiuni in care s-au folosit si elicoptere, coordonate chiar de ministrul sarb de Interne, Dragan Jocici, care s-a deplasat personal la Iabucovat. Radosavljevici a incerat sa se sinucida, dar ranile pe care si le-a provocat nu ii pun viata in pericol, s-a constatat la spitalul din Nis, unde a fost dus sub escorta politiei. Televiziunile au surprins momentul arestarii, aratandu-l pe criminal cu rani pe fata si cu hainele pline de sange. Intrebat de un reporter daca stie ce s-a intamplat, Radosavljevici a raspuns ca "nu stie". El nu a declarat nimic nici la spital, a spus doctorul Dragan Tasici.

Radosavljevici a fost supus unei prime expertize psihiatrice, dar vor urma si altele, intrucat psihologii criminalisti din Serbia sunt extrem de interesati de caz si incearca sa gaseasca o explicatie a comportamentului barbatului.
Un post de televiziune romanesc a transmis stirea ca victimele ar fi de nationalitate romana, difuzand si imagini cu rude ale acestora care vorbeau romaneste. Deputatul Uniunii Sarbilor din Romania, Slavomir Gvozdenovici, a precizat ca "nici o agentie de presa sarba sau internationala nu a facut nici o legatura etnica sau interetnica" si a explicat ca Iabucovat "este o localitate ca toate celelalte din comuna Zajecar (…), unde traiesc si vlahi, bineinteles. Este un numar important de vlahi in acea zona a Vaii Timocului". Gvozdenovici considera ca "ar trebui sa fim foarte atenti sa nu comitem o greseala alergand cu orice pret dupa o stire de senzatie". "Potrivit informatiilor oficiale, nu se pune problema vreunui conflict interetnic, mai ales ca victimele au atat nume sarbesti, cat si romanesti", a declarat un jurnalist local, Zoran Milici.

Ambasada Romaniei la Belgrad a refuzat sa comenteze aceasta tragedie. Politia sarba a identificat toate victimele masacrului. Potrivit listei oficiale, acestea sunt: Draginja Borongici (55 de ani), Branislav Borongici (58 de ani), Persa Bankovici (37 de ani), Veljiko Georgevici (58 de ani), Dragan Georgevici (22 de ani), Srgean Bagikici (15 ani), Anika Ciogici (45 de ani), Marina Kutkurenovici (75 de ani) si Branislav Badejevici (30 de ani).
Ieri, victimele furiei criminale au fost inmormantate.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă