SUA vor numi un ambasador la Bucureşti în 2014, a spus ieri, la Pro TV, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein (foto). Potrivit fostului ambasador, acordul de coabitare dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta reprezintă cea mai importantă schimbare survenită din 2012 până în prezent.
Întrebat dacă, realist vorbind, crede că va fi numit un ambasador SUA la Bucureşti în 2014, având în vedere durata acestui proces de numire, Gitenstein a răspuns: “ Da. Da, cred că va fi numit cineva în 2014. Cu siguranţă”.
“Cred că e posibil să aleagă pe cineva, dar va dura mai mult să obţină aprobarea Senatului. Depinde cine e acea persoană, depinde de istoricul său. Cred că ar fi mai uşor de confirmat un diplomat de carieră decât un politician, dar e posibil să confirme un candidat ales din motive politice, cineva ca mine, de exemplu, dar depinde de persoana respectivă”, a adăugat Gitenstein.
El a precizat că împărtăşeşte frustrarea cauzată de faptul că SUA nu au numit încă un ambasador şi că este şi el foarte nerăbdător să fie numit unul. “Cred că e păcat că n-avem un ambasador aici şi, recunosc, e stânjenitor pentru mine că nu avem un ambasador. A trecut prea mult timp. Sunt perfect de acord”, a spus Gitenstein. El a precizat că SUA are la Bucureşti un însărcinat cu afaceri, Duane Butcher, care se descurcă excelent, apreciind că relaţiile bilaterale nu au fost afectate de lipsa unui ambasador.
Kövesi, un procuror de mare succes
Întrebat ce s-a schimbat în România din 2012, de la suspendarea lui Traian Băsescu, şi dacă Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu şi-au schimbat percepţia lor asupra statului de drept, Gitenstein a răspuns: “Cred că una dintre cele mai importante schimbări, care a avut loc când m-am retras şi de atunci încoace, este acordul de coabitare dintre preşedinte şi prim-ministru”. El a spus că a contat faptul că Băsescu şi Ponta au ajuns la un consens în alegerea unor procurori competenţi, mai ales a procurorului-şef de la DNA.
“Amândoi au ales-o pe Laura Codruţa Kövesi, care, după cum vedem cu toţii, a fost un procuror de mare succes. A fost esenţial pentru respectarea legii aici. De asemenea, a fost ales şi un bun preşedinte al Curţii de Casaţie. Acordul de coabitare n-a vizat asta, dar a stabilit un consens că acesta trebuie să fie un proces apolitic. Aşa a şi fost. Sunt evoluţii excelente”, a precizat Gitenstein. El a adăugat că pactul de coabitare a generat evoluţii pozitive, progresul fiind remarcabil, fapt ce a generat laude.
“Cred că şi Comisia Europeană v-a lăudat pentru asta. Şi eu, în calitate de cetăţean, v-aş aprecia. Sunt sigur că şi Duane Butcher e mulţumit de asta, ca însărcinat cu afaceri. Ştiu sigur că vicepreşedintele SUA a fost mulţumit de asta, pentru am discutat chestiunea. Sunt evoluţii pozitive, iar progresul a fost remarcabil”, a spus Gitenstein.
Situaţia din Ucraina, periculoasă
Pe de altă parte, Gitenstein a estimat că situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României. Întrebat dacă i se pare că siuaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitenstein a răspuns: “Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic”.
El a precizat că este esenţial efortul intens făcut de preşedintele Obama şi de secretarul de stat Kerry pentru a împiedica o asemenea situaţie. “Nu mai vrem un alt conflict aici. Da. Cred că paralela e posibilă. Categoric“, a adăugat Gitenstein. El a opinat că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nu s-ar putea întâmpla niciodată în România datorită schimbărilor în statul de drept.