17.9 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăSpecialMarius Budăi, avertizat de Raluca Turcan privind PNRR: Tic-tac, Tic-tac!

Marius Budăi, avertizat de Raluca Turcan privind PNRR: Tic-tac, Tic-tac!

Deputatul PNL Raluca Turcan îi transmite ministrului Muncii, Marius Budăi, să trimită în Parlament proiectul de lege care reglementează activitățile casnice, bani ce sunt incluși în PNRR.

Mesajul fostului ministru al muncii

Raluca Turcan și-a amintit că a lăsat mai multe proiecte neterminate la minister, motiv pentru care îi dă sarcină de lucru actualului ministru să finalizeze pentru a nu pierde banii din PNRR.

„PNRR….Tic-tac, Tic-tac! Se apropie termenul limită pentru transmiterea la Parlament, de către Guvern, a proiectului care reglementează activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum doar la negru. Este un proiect pe care l-am lăsat finalizat la Minister, l-am inclus la finanțare prin PNRR și care, în urma dezbaterii publice, a fost îmbunătățit pentru a facilita și mai mult accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor, prin introducerea unei aplicații online, prin reducerea bazei de calcul a contribuțiilor și prin colaborarea cu sistemul bancar și oficiile poștale”, scrie pe Facebook Raluca Turcan.

Raluca Turcan explică importanța acestor proiecte care riscă să fie uitate prin sertare și banii pierduți.

„Prin reglementarea activităților casnice, relațiile de muncă din acest domeniu se vor înregistra și contracta rapid, chiar și pe baza unei aplicații descărcată pe telefon, sau chiar prin sms. Atenție: Prin această măsură sunt avantajați, în primul rând, cei care desfășoară astfel de activități, pentru că aceștia devin asigurați ai sistemului de pensii și de sănătate! Astfel, în loc ca, la împlinirea vârstei de 65 de ani, mulți oameni care fac menajul sau grădinăritul la negru de ani de zile să fie asistați social, ei vor fi pensionari ai sistemului public de pensii. Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecție socială sau de protecție a muncii. Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei”, adaugă Turcan.

Ea precizează că suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei, cceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă, iar 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

„Acestea sunt argumente concrete că acest proiect contribuie și la sustenabilitatea financiară a statului, întrucât activități până acum desfășurate la negru devin fiscalizate. Orice persoană fizică care a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani va putea sa fie înregistrată drept prestator casnic. De asemenea, vor putea beneficia de prevederile legii și șomerii indemnizați, fără a le fi afectat dreptul stabilit la indemnizația de șomaj și beneficiarii de venit minim garantat, fără a le fi afectat dreptul stabilit la venitul minim garantat. Suma alocată statului pentru implementarea acestui proiect, prin PNRR, este de 4.538.000 euro și, conform țintelor asumate de România în PNRR, legea şi normele ei de aplicare trebuie aprobate până la finalul primului trimestru din anul 2022. Domnule ministru Budăi, transmiteți proiectul Parlamentului, nu ignorați jaloanele PNRR pentru că orice zi de întârziere costă”, mai spus Turcan.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Merită investiția într-o casă modulară? De ce casele modulare sunt noul trend în imobiliare

Casele modulare sunt cel mai nou trend din imobiliare. Acestea sunt structuri rezidențiale construite din module realizate într-un mediu de fabricație controlat, transportate și...

Mike Pence s-a înscris în cursa electorală pentru scrutinul prezidențial din SUA

Fostul vicepreşedinte american Mike Pence s-a înscris, luni, în cursa electorală pentru scrutinul prezidențial din Statele Unite(SUA), urmând să fie unul dintre adversarii fostului...

Regele și Saltimbancul

La vechii romani, pe timpul Solstițiului de vară, Regele dădea cheile împărăției unui saltimbanc, care n-avea voie să schimbe regulile domnești, ci doar să...
Ultima oră
Pe aceeași temă