De la 0,2 la 0,9 lei, dus-intors, in mai putin de 6 luni, iata un veritabil tur de forta pentru o actiune listata la BVB.
Azomures era perceputa, la inceputul anului, ca o societate cu pierderi, ignorata de majoritate a investitorilor. Scumpirile repetate ale gazului metan inghitisera profitul companiei, nu o data conducerea acesteia amenintand cu oprirea activitatii si trimiterea angajatilor in somaj (un argument la care nici un guvern nu rezista). O conjunctura mai buna, pe plan extern, care a dus la cresterea preturilor ingrasamintelor (China si-a restrictionat exporturile) si subventiile pentru gazul metan pe piata interna au facut insa ca societatea sa intre brusc pe profit, iar in acest context cotatiile au explodat (de la 0,2 lei au urcat de peste 4 ori, la 0,9 lei, actiunile ajungand de la un PER subunitar la unul de 3).
Din acel moment insa, investitorii au descoperit, brusc, ca AZO nu prea exceleaza la capitolul dividende (mai mult, conducerea a afirmat ca are in plan investitii masive anul viitor, iar o parte din profit va fi destinat recompensarii salariatilor); preturile au inceput sa coboare la fel de repede cum urcasera, astfel incat joi o actiune se tranzactiona la 0,205 lei. Azomures se incadreaza in categoria societatilor cu rezultate ciclice, iar daca anul viitor micii actionari nu incaseaza dividende, in anii ce vin s-ar putea ca AZO sa nu mai aiba din ce sa le ofere. Cum de au fost destui care au cumparat atunci actiuni la 0,9 lei, desi politica de dividende si dependenta preturilor ingrasamintelor de contextul extern erau binecunoscute? Simplu: doar cu ochii la doi indicatori care exprima foarte bine trecutul, dar nu spun nimic despre viitor: PER si P/BV.