17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialMarii datornici la stat, pasuiti pe motiv ca e criza

Marii datornici la stat, pasuiti pe motiv ca e criza

» Volumul arieratelor la nivelul judetului Botosani este de peste 2.000 de miliarde lei vechi.

» Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani, Doru Alupoaiei, le gaseste insa circumstante atenuante datornicilor.

» Si la Iasi, datoriile neachitate la buget de catre firme – doar in 2008 – ajung la zeci de miliarde de lei.

 

"La noi criza financiara se simte mai puternic decat in alte judete. Sunt sunat de multi patroni care imi explica faptul ca daca le pun sechestre si scot la vanzare le distrug afacerile. Or daca blocam activitatea catorva sute de agenti economici care nu reusesc in aceasta perioada sa-si plateasca darile sau reusesc, dar cu intarziere, distrugem tot judetul. Situatia de la noi este mai aparte, deoarece avem putini agenti economici care sa functioneze bine si daca le dam in cap, pe romaneste, la cei multi si mici distrugem totul", a declarat Doru Alupoaiei, directorul executiv interimar al Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani.
Cuantumul arieratelor la nivelul judetului Botosani este de peste 2.000 de miliarde lei vechi, iar Finantele au de incasat 1.000 de miliarde de lei vechi doar de la furnizorii de apa si energie termica, societati subordonate Consiliului Judetean, respectiv Consiliului Local.

La Iasi, societatile au acumulat in 2008 datorii de peste 140 milioane de lei numai catre stat. La acestea se adauga restantele mai vechi, care depasesc 200 milioane de lei. "In calcul n-au fost luate datoriile primilor 25 de datornici, multi dintre ei aflati in insolventa sau in faliment. In cazul acestora, obligatiile bugetare neachitate sunt de 712 milioane de lei", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi. Primul loc in topul datornicilor la Iasi il ocupa fostul combinat de utilaj greu Fortus, care are de achitat catre stat suma de 168,5 milioane de lei. Locul doi il ocupa Constructii Feroviare Moldova. Restantele acesteia se apropie de 94 milioane de lei. Societatea este urmata de regia locala de transport RATC, de la care statul are de incasat 70,6 milioane de lei. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de Ubemar, Terom, Moldomobila SA, CFR Marfa si Moldova Tricotaje.

» Vanzarea bunurilor aflate sub sechestru, blocata
In 2008, la Botosani au fost puse sub sechestru bunuri in valoare totala de 19,3 milioane de lei, echivalentul a 193 miliarde lei vechi, insa Fiscul nu a reusit sa valorifice decat o foarte mica parte din ele, incasand doar 12.000 de lei. Din noiembrie anul trecut, Finantele nu au reusit sa mai vanda nici un bun aflat sub sechestru, desi in unele cazuri acestea erau considerate usor de vandut iar pretul a fost redus cu 50% in unele cazuri.

Cele mai citite

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Portugalia cere ajutorul Europei. Incendiile de vegetație fac ravagii

Portugalia a solicitat UE să îi trimită mai multe avioane de stingere a incendiilor, în timp ce cel puțin 15 incendii făceau ravagii în...

Lovitură pentru bugetari: Indemnizația de hrană nu se mai calculează la concediu

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii, formulat de Curtea de Apel Braşov Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că indemnizaţia...
Ultima oră
Pe aceeași temă