6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMaldivele de Năvodari – un proiect în impas

Maldivele de Năvodari – un proiect în impas

Anunţată ca un mare boom imobiliar (singurul din ultima perioadă), vânzarea insulei Ada de pe lacul Taşaul din Năvodari s-a dovedit, cel puţin pentru moment, a fi doar un balon de săpun. Motivul îl reprezintă faptul că cei de la Apele Române Dobrogea Litoral au contestat în instanţă decizia administraţiei locale de la Năvodari, pe motiv că suprafaţa de teren din mijlocul lacului Taşaul ar aparţine statului. Lucrul acesta nemulţumeşte administraţia locală, care se vede nevoită să amâne planurile privind dezvoltarea turistică a zonei, zonă ignorată până acum din acest punct de vedere.

„Cele două insule (de pe lacul Taşaul – n.red.) aparţin domeniului privat al oraşului Năvodari, iar lacul Taşaul este lac de agrement şi navigabil“, a declarat primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, care spune că suprafaţa lacului este egală cu cea a terenului intravilan al oraşului.

„Trebuie să creăm condiţii de convieţuire şi de simbioză între natură şi locuitorii ai oraşului Năvodari, ai localităţilor Corbu, Piatra, Sibioara, Luminiţa, Lumina ş.a.m.d., să-l introducem în circuitul turistic al oraşului Năvodari.“ 

Se pierd venituri de aproape cinci milioane de euro

Acelaşi primar remarcă faptul că Taşaulul are un pescaj mai mare decât lacul Siutghiol şi totuşi aici lipsesc sporturile nautice, navigaţia reducân­-du-se la câteva bărci, de regulă ­pescăreşti, şi două-trei şalupe, când ar putea oferi mult mai multe.

„A trebuit să sistez licitaţia deşi, la început, era o adevărată isterie privind intenţia mai multor persoane fizice şi juridice din ţară de a-şi achizi­ţiona un lot pe insula Ada să-şi facă locuinţă de serviciu sau pensiune. Le-am blocat până la soluţionarea litigiului, a contenciosului dintre Primăria Năvodari şi Apele Române“, a mai spus Matei, care a precizat că va cere şi daune pentru că i s-au blocat planurile referitoare la insulă. „Ne blochează ­încasări de 4-5 milioane de euro, după cum estimăm, bani cu care puteam să investim pe insulă, să aducem curent electric, să aducem reţele de alimentare cu apă, să aducem o fosă sau două ecologice pentru canalizare, să facem două debarcadere. Bani pe care îi atrăgeam din judeţul ­Constanţa, dar şi din alte zone ale ţării la Năvodari şi bani cu care investeam“, a spus ­primarul. 

CONSECINŢE

Primăria va cere daune

„Faptul că Apele Române ne-au dat în judecată şi au solicitat sistarea licitaţiei aduce oarece pagube din punct de vedere financiar oraşului şi bineînţeles că o să ne constituim, să vedem în ce măsură o putem face în contencios administrativ, dar o să ne constituim parte civilă cu daunele create“, a mai spus primarul Nicolae Matei. Acesta a remarcat că daunele care vor fi cerute vor fi de ordinul milioanelor de euro.

 

Cele mai citite

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă