7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialMaladia East Dâmboviţa amplifică virusul West Nile

Maladia East Dâmboviţa amplifică virusul West Nile

Sub presiunea numărului crescând de cazuri de infectare cu virusul West Nile, Ministerul Sănătăţii sfătuieşte populaţia să se ferească purtând haine cu mâneci lungi şi împiedicând intrarea ţânţarilor în apartamente. Până la a se ajunge în acest punct însă, instituţiile abilitate ar fi putut face mult mai mult. Sorin Boaje, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Operatorilor în Dezinsecţie, Deratizare şi Dezinfecţie (ANODDD), a declarat pentru România Liberă că a anunţat toate autorităţile cu privire la pericolul declanşării unei epidemii cu virusul West Nile, dar nimeni nu l-ar fi luat în seamă.

„Încă de la primele semne care au apărut în ţările vecine am trimis în scris numeroase avertizări Guvernului, Ministerului Sănătăţii, prefecturilor şi primăriilor marilor oraşe, în care i-am anunţat cu privire la declanşarea epidemiei cu virusul West Nile. De la nici o autoritate nu am primit nici măcar un răspuns. Oricum, în marile oraşe ale ţării, majoritatea contractelor pentru dezinsecţie se atribuie firmelor prietene cu primarii respectivi. De ani de zile sunt aceleaşi firme”, adaugă Sorin Boaje. Potrivit reprezentantului ANODDD, problema este amplificată şi de lipsa supervizării:  „Ceea ce este cel mai grav e faptul că nimeni nu verifică rezultatele şi calitatea serviciilor de dezinsecţie prestate”. Boaje susţine că există oraşe în care contractele au fost încheiate chiar şi pe o perioadă de 25 de ani sau, cum e cazul Bucureştiului, contractul iniţial a fost prelungit prin şase acte adiţionale, fără să se mai facă licitaţie publică.

„Contractul este încă în vigoare”

4,3 milioane de euro a plătit anul trecut Primăria Capitalei firmei SC 3D România SA pentru dezinsecţie în Capitală. Plata a fost făcută în baza unui contract încheiat în 1996, obţinut în urma unei licitaţii, care a fost prelungit în ultimii 14 ani prin şase acte adiţionale. După ce România Liberă a scris că la Budapesta stârpirea ţânţarilor costă de 28 de ori mai puţin deât la Bucureşti, primarul Sorin Oprescu a declarat, în aprilie 2010, că va rezilia contractul cu 3D România şi că va organiza licitaţie, lucruri care nu s-au întâmplat. „Contractul dintre Primăria Capitalei şi 3D România este încă în vigoare. Primarul Oprescu a declanşat o anchetă cu privire la modul în care a fost prelungit acest contract, dar nu ştiu rezultatele anchetei”, ne-a declarat Victor Iovici, viceprimarul Capitalei.

Reprezentanţii firmei 3D România au confirmat pentru România Liberă că este încă în vigoare contractul încheiat cu Primăria Capitalei. Ei nu au dorit să facă alte comentarii. Cea de-a şasea reînnoire a contractului din  1996 a fost parafată la sfârşitul anului 2009, în campania electorală. Pe 26 octombrie 2009, Direcţia de Achiziţii Concesionări Contracte a PMB a trimis o invitaţie le negociere firmei 3D România, fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare. După trei săptămâni se semna deja contractul, care conţine o suplimentare de un milion de euro faţă de anul trecut. Deoarece primarul Oprescu era în campanie electorală, contractul a fost semnat de viceprimarul Victor Iovici. „Eu am semnat doar pentru suplimentarea aia de un milion şi ceva de euro. De restul contractului s-au ocupat colegii mei”, a precizat viceprimarul Victor Iovici. 

 

Sfaturile Ministerului Sănătăţii

Purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, pentru a evita expunerea la ţânţari.

utilizaţi substanţe antiţânţari.

împiedicaţi pătrunderea ţânţarilor în casă.

secaţi băltirile de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtaţi recipientele cu apă stătută.

Simptome ale infecţiei cu West Nile, care apar la 3-7 zile după ciupiturile ţânţarilor: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare şi musculare.

 

De ce sunt mai periculoşi ţânţarii în 2010

Numărul infecţiilor cu virusul West Nile a crescut ieri, faţă de bilanţul iniţial de şapte, cu încă două cazuri confirmate în judeţul Alba. Profesorul Geza Molnar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, ne-a explicat că vor continua să apară cazuri sporadice, însă crede că nu există riscul apariţiei unei epidemii. Faţă de anul trecut, când ţânţarii nu erau purtători ai acestui virus pe teritoriul României, condiţiile climatice s-au schimbat, explică specialistul: „Au avut loc schimbări atmosferice bruşte, vijelii, factori care au favorizat aducerea unor populaţii de ţânţari infectaţi”. Potrivit profesorului Adrian Streinu Cercel, peste 4% din bucureşteni au dezvoltat imunitate la acest virus, după epidemia din 1996, când au murit 17 oameni, iar 400 au fost infectaţi. De la lansarea alertei, două persoane cu vârste de 75 şi 79 de ani au decedat din cauza complicaţiilor provocate de virusul West Nile la nişte boli cronice deja existente.

4,3 milioane euro a plătit anul trecut Primăria Capitalei firmei SC 3D România SA.

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă