Capturarea principalului suspect in atacul armat de la Brasov, Serghei Gorbunov, a declansat o serie de controverse legate de eliberarea pentru o perioada de trei luni din Penitenciarul Craiova. Judecatorul de la Tribunalul Dolj care a decis intreruperea pedespsei de 15 ani de inchisoare pentru o perioada de trei luni, Maria Nicola, nu a optat pentru una dintre variantele sugerate de medici, ca Serghei Gorbunov sa fie operat sub paza, ci a decis sa-l puna in libertate.
Consiliul superior al magistraturii incepe in aceasta dimineata verificari la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj in legatura cu conditiile intreruperii executarii pedepsei lui Serghei Gorbunov. Principalul suspect in cazul atacului armat de la Brasov, retinut sambata dimineata in timp ce-si facea linistit cumparaturile la supermarket, a fost eliberat de Tribunalul Dolj pe data de 16 mai a anului trecut pentru o perioada de trei luni, pe motiv ca acuza atacuri de glaucom si nu putea fi tratat in reteaua medicala a penitenciarului. Gorbunov, care era incarcerat la penitenciarul din Craiova, fusese condamnat la 15 ani de inchisoare pentru trei tentative de omor. Serghei Gorbunov este autorul unei tentative de omor asupra unui om de afaceri constantean, in 2004, comisa la Eforie, in scara blocului victimei.
Tot el l-a impuscat, in septembrie 2003, si pe patronul unei case de schimb valutar din Constanta. Garbunov a impuscat si un brasovean, cu care se certase din cauza unui pasaport fals. Principalul suspect in cazul jafului armat de la casa de schimb valutar din Brasov, in urma caruia doi oameni au murit, iar un al treilea a fost ranit grav, are antecedente si in municipiul Deva, unde l-a talharit – dupa ce l-a atacat – pe patronul unei case de schimb valutar, de 65.000 lei pe care victima ii avea asupra sa. Fapta s-a petrecut in luna aprilie 2003. Dupa ce anul trecut Gorbunov a cerut intreruperea pedepsei pentru a se trata de glaucom, Institutul de Medicina Legala (IML) Craiova, caruia i s-a cerut o expertiza in acest caz, a recomandat fie intreruperea executarii pedepsei pe o perioada de doua-trei luni, fie internarea sub paza pentru efectuarea interventiei chirurgicale.
In urma recomandarilor IML, judecatoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj a decis sa-l puna in libertate pe Serghei Gorbunov pentru o perioada de trei luni. Cu doar cateva zile inainte, un coleg de-al sau judecase acelasi dosar cu aceleasi probe si a decis ca nu trebuie sa se suspende executarea pedepsei deoarece condamnatul poate fi tratat in sistemul penitenciar sau cu paza. Procurorul Marius Vladeanu, din motive ramase inca necunoscute, nu a atacat decizia judecatoarei Maria Nicola. Dan Chiujdea, membru al Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, vorbeste despre posibila vinovatie a magistratilor implicati in lantul eliberarii lui Gorbunov. "Este inadmisibil ca un procuror de sedinta sa nu sesizeze ca la o distanta mica de timp instanta a judecat de doua ori acelasi dosar cu aceleasi probe si sa nu faca nici un demers procedural.
El era obligat sa faca toate demersurile pentru a impiedica eliberarea unui condamnat periculos care este acum suspectat ca a impuscat cu sange rece doi oameni nevinovati. Daca se confirma acest tip de comportament, se poate merge pana la eliminarea din magistratura. Deja s-a demarat ancheta la instantele craiovene, dispusa de presedintele CSM, domnul Andries. Controlul era necesar, mai ales ca medicii legisti recomandasera si alternativa tratarii cu paza, fara eliberarea conditionata. Controlul va stabili si daca legislatia trebuie completata pentru a impiedica pe viitor astfel de nenorociri."
Procurorul Vladoianu, cercetat de DNA
Procurorul craiovean Marius Vladoianu a fost implicat in 2005 intr-un scandal de trafic de influenta legat de numele interlopului Ion Dragusin, zis Sile Dragusin sau Sile Zapp. Conform unui denunt facut la DNA de familia unui interlop craiovean, Ion Dragusin l-ar fi mituit pe procurorul Vladoianu cu 20.000 euro pentru a obtine achitarea si eliberarea inculpatului Ghita Radulean, trimis in judecata in 2003 pentru trafic de persoane si condamnat in ianuarie 2004 la cinci ani de inchisoare. La apel, inculpatului i s-a schimbat incadrarea juridica din infractiunea de trafic de persoane in cea de proxenetism, iar pedeapsa a fost redusa de la cinci la trei ani de inchisoare, cu deducerea perioadei de arestare preventiva. Familia lui Radulean a fost nemultumita ca cei 20.000 euro "nu au avut efect", adica eliberarea definitiva a inculpatului.
Ulterior, Dragusin ar fi marturisit familiei ca nu a reusit eliberarea lui Radulean din cauza unui politist intrat pe fir, care ar fi insistat pentru condamnarea acestuia. In fata lui Ghita Radulean, acesta ar fi recunoscut ca nu poate inapoia decat 10.000 euro, deoarece restul i-a folosit pentru a-l determina pe procurorul Vladoianu sa atace hotararea de condamnare a Tribunaului Dolj si ca numai datorita faptului ca i-a platit acesti bani a fost promovat si admis apelul, soldat cu schimbarea incadrarii juridice si reducerea cu doi ani a pedepsei cu inchisoarea. Dragusin a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Audiat de DNA, procurorul Marius Vladoianu a declarat ca nu stia de existenta celor 20.000 euro si ca solutia in cazul Radulean a fost data strict pe baza probelor de la dosar. Dosarul in care a fost audiat Vladoianu a ramas in instrumentare la DNA.
Pe 26 noiembrie 2004 Radulean a fost eliberat in baza unei hotarari a Judecatoriei Craiova.
» Alti 19 condamnati, de negasit
Nouasprezece detinuti de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova, care au cerut intreruperea executarii pedepsei in ultimii zece ani, nu s-au mai intors in detentie. Detinutii au fost dati in urmarire generala de catre autoritati, dar pana acum sunt de negasit.