17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMacina morile, macina…

Macina morile, macina…

Nu stiu daca s-o fi facand graul anul asta si nici cat o sa coste. Nu stiu daca o sa coste mai mult curentul folosit la macinatul lui decat materia insasi – e in noua fire a lucrurilor: difuzorul unei carti incaseaza pana la 50% din vanzari, in timp ce autorul cartii ia cel mult 10%. In cadrul acestei anormalitati pare normal si ca producatorul graului sa ia mult mai putin decat toti auxiliarii de pe parcurs. Dar nu despre asta voiam sa va spun. Voiam sa va spun despre morile de vorbe, care, indiferent daca se face sau nu graul, daca se traieste bine cum ne-a recomandat presedintele pe atunci proaspat ales sau rau, macina intruna. Viteza rationamentelor (le voi numi asa numai din comoditate, rationamentul fiind cu totul altceva) creste si cantitatea de vorbe inlocuieste gandirea cu o repeziciune care te duce cu gandul la scamatori: iuteala de mana si nebagare de seama.

 

Nebagare de seama mai ales, pentru ca din mai toate "analizele" acestea lipseste foarte des tocmai lucrul esential. Nici nu ma mir: cand alergi de la o televiziune la alta, de la un subiect la altul, de la arestarea arbitrilor de fotbal la gripa porcina, nu ai cum sa te intrebi care e esentialul in subiectul ce se prezinta si, de fapt, chiar pierzi esenta lucrurilor. De pilda, la gripa porcina, specialistii invitati, caci cand e de rau mai sunt invitati si specialisti, au afirmat ca nu e nici un pericol de contaminare daca mananci carnea vietatii bolnave, asa cum era in cazul gripei aviare, de pilda. Nici unuia dintre moderatorii teribilei teme, nici unuia dintre nespecialistii invitati sa o comenteze nu i-a trecut prin cap prima intrebare care se punea: dar cum se face contaminarea, dle doctor? Adicatelea cum trece gripa de la porc la om, ca mai departe putem banui ca ea nu are loc prin canibalism (deoarece, conform bancului, nu mai avem canibali: pe ultimul l-am mancat ieri)?

 

Ca pe bietul porc nu-l pupi, nu-l tii alaturi in asternut, nu mergi cu el brat la brat la serviciu sau la piata. Ii bagi doar cutitul in gat atunci cand consideri ca s-a implinit termenul. Dar gripa porcina e pui pe langa o alta intrebare pe care eu, personal, nu am auzit-o pusa de nimeni, nici nu am citit-o. Poate n-am citit eu tot si atunci imi cer scuze cu anticipatie. Cand cu cazul Baneasa-Popoviciu, ni s-a explicat cum personajul principal, domnul acela distins, spre deosebire de interlopii de rand care ne trec pe sub priviri zi de zi, ceas de ceas si in proportie de masa, a plecat in Statele Unite ale Americii imediat dupa Revolutie, de teama represaliilor pe care le-ar fi avut de suferit in solidar cu socrul sau din acea vreme, Ion Dinca, inalt demnitar comunist, poreclit Teleaga, din cauza duritatii sale. Buun, zicem noi si tinem informatia. Dar ce aflam la scurt timp dupa asta: "S-a intors in 1991, cu cetatenia americana…". Hopa, sau oops!, cum se spune acum.

 

Toti amicii si cunoscutii mei care au reusit sa emigreze in Statele Unite ale Americii, unii nu tocmai lipsiti de calitati, asa cum avea sa se demonstreze prin carierele dezvoltate ulterior, au avut de asteptat cetatenia americana, cuminti, cate cel putin sapte ani. Legea spune ca trebuie sa locuiesti neintrerupt in Statele Unite cel putin cinci ani ca sa poti pretinde cetatenia. Asta, pentru profesori universitari, medici sau simpli muncitori. Dl Popoviciu a primit-o intr-un an, un an si ceva. Cum crestea Fat-Frumos cat altii in cinci sau sapte ani… Sau o fi gasit-o gata coapta, il astepta numai sa soseasca, cine stie… Nu ar mai fi treaba mea sa ma intreb cum s-a putut intampla asa ceva si de ce. O fac numai din cauza ca nimeni dintre cei care o afirmau, in scris sau pe gura, nu si-a pus intrebarea, ca si cum ar fi fost cel mai firesc lucru din lume.

 

Pai, daca o intrebare atat de simpla, atat de, vorba ceea, la mintea gainii (chiar daca nu gripa aviara ne bantuie, expresia e fixa, nu se spune, din cauza asta, la mintea porcului), nu se pune, atunci dati-mi voie mie sa ma intreb de ce se mai pun celelalte intrebari. Iata, o fac si la ce-mi foloseste? (Asta, ultima intrebare, e ca sa nu spuneti ca mi-a scapat si mie una, esentiala.) si, intre timp, morile macina. Vorbe, vorbe, vorbe, vorba lui Hamlet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă