Scene de groaza, ieri, la un centru comercial din orasul israelian Eilat, unde trei persoane au pierit intr-un atentat sinucigas revendicat de grupari palestiniene.
Este primul atentat comis in statul evreu dupa noua luni si, totodata, primul inregistrat la Eilat, o statiune balneara la Marea Rosie, din extremitatea sudica a Israelului.
Atacul a avut loc intr-o brutarie, unde un tanar palestinian a detonat incarcatura exploziva aflata asupra sa. Deflagratia a proiectat fragmente umane pe o raza de cativa metri. Atentatul a fost revendicat telefonic in numele Jihadului islamic, al Brigazilor Martirilor Al-Aqsa si al "Armatei Credinciosilor", o grupare necunoscuta pana acum. Tot Jihadul islamic fusese la originea precedentului atentat, soldat cu noua morti, comis in Israel pe 17 aprilie 2006.
SUA si UE au condamnat atentatul de la Eilat, iar Israelul a anuntat ca va lua "masurile necesare pentru a-si proteja cetatenii". Un purtator de cuvant al guvernului israelian a declarat ca, "pana si atunci cand palestinienii se ucid intre ei, acestia gasesc timp sa masacreze civili israelieni nevinovati". Afirmatia este o aluzie la disputele sangeroase intre organizatia Fatah a presedintelui palestinian, Mahmud Abbas, si miscarea Hamas, care controleaza guvernul. De altfel, cele doua factiuni au reactionat diferit fata de atentat: daca Abbas l-a condamnat, miscarea Hamas l-a calificat drept "un raspuns firesc la crimele ocupantului" israelian.
O initiativa de mediere formulata de regele Abdullah al Arabiei Saudite a fost primita favorabil de liderii Fatah si Hamas, dupa ce, in doar patru zile, conflictele interpalestiniene s-au soldat cu 32 de morti. Chiar si Abbas a fost vizat de o tentativa de asasinat saptamana trecuta, cand pe traseul pe care acesta urma sa se deplaseze au fost gasite patru dispozitive explozive de mari dimensiuni.