0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialLuxemburg - Sibiu, parteneriat cultural in 2007

Luxemburg – Sibiu, parteneriat cultural in 2007

Sambata s-a lansat programul „Luxemburg si Marea Regiune – Capitala Culturala Europeana 2007”, in prezenta unei delegatii romanesti, cu un fast si o anvergura central-europeana colorata de simbolul cerbului albastru, prezent in toate ungherele orasului. Ii va raspunde Sibiul, peste trei saptamani, cu festivitatile propriului program de Capitala Culturala, fixata in 1 ianuarie 2007, pentru a marca in acest fel sarbatoarea augurala a intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Parteneriatul celor doua orase, Luxemburg si Sibiu, care va derula, pe parcursul intregului an 2007, 26 de proiecte culturale comune, nu este intamplator, in ciuda celor 1.273 km care le despart. Asa cum a precizat Klaus Johannis, primarul Sibiului, al carui discurs de la Luxemburg a impresionat oficialitatile Marelui Ducat, prezent la deschidere, si pe cei 150 de ziaristi din toata Europa, Sibiul a fost intemeiat de colonisti de limba germanica din sec. al XII-lea, veniti din aceasta zona in Transilvania. Acestor legaturi istorice ale radacinilor comune li se adauga intensa colaborare cu Luxemburgul, incepand din anul 1997, si semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care a avut loc anul trecut, tot aici. Insusi evenimentul „Sibiu – CCE 2007” se datoreaza invitatiei Luxemburgului, care a acordat o generoasa asistenta pentru pregatirea acestui eveniment.

Ducele si ducesa
n-au urcat pe scena

La evenimentul din Luxemburg, prezenta romaneasca a fost consistenta: Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru programul „Sibiu – CCE 2007”, Klaus Johannis, primarul Sibiului, Ion Ariton, prefectul Sibiului, Martin Bottesch, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Radu, coordonatorul general al programului, Marius Constantin, secretarul Asociatiei „Sibiu – CCE 2007″, reprezentantii firmei Free Communication, un grup de 15 jurnalisti TV, radio si presa scrisa din Bucuresti si Sibiu. Oficialii romani au intrat pe covorul rosu in marea Rotonda, unde au sosit Ducele Henric si Ducesa Maria Tereza de Luxemburg (de origine cubaneza), in dimineata zilei de sambata, impreuna cu oficiali ai Ducatului si ai Marii Regiuni implicati in eveniment. Interesant este faptul ca Marele Duce si Marea Ducesa n-au urcat pe scena si nici n-au rostit discursuri inaugurale, aceasta sarcina revenindu-le presedintelui Asociatiei Luxemburg si Marea Regiune – Capitala Culturala Europeana 2007”, primarului luxemburghez, secretarului de stat pentru cultura si educatie, ministrului-presedinte al Regiunii Valonia si premierului Marelui Ducat. Intre mesajele acestora, cel al lui Klaus Johannis, primarul Sibiului, a fost primit cu o caldura emotionanta de oficialitatile europene si de numerosii jurnalisti de presa scrisa si TV din toata Europa. Intre discursurile inaugurale au fost intercalate momente artistice remarcabile, care l-au inclus si pe jazzman-ul roman Nicolas Simion cu grupul sau din Transilvania.

Cerbul albastru

Pe parcursul intregii zile de sambata, evenimentul de la Luxemburg a fost intregit cu spectacole in pietele orasului, o parada impresionanta, vizite la principalele obiective culturale si istorice din oras, cu autobuze speciale puse la dispozitie, si un foc de artificii final, de doua milioane de euro – spectacol pirotehnic fascinant, realizat de compania Group F (care va veni si la Sibiu, alaturi de celebra formatie Smokie, pe 1 ianuarie 2007). Tuturor invitatilor li s-au daruit manusi albastre de lana, simbolul evenimentului fiind un cerb albastru, a carui imagine putea fi vazuta nu doar pe toti stalpii capitalei, ci si pe mesele din restaurante, in parcuri, in muzee, in cele mai diverse spatii publice. Principalele canale audio transmiteau colinde si cantece religioase, care dadeau Luxemburgului luminat de sarbatori un aer de Ierusalim ceresc.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă