17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura imobiliara cu ajutorul statului

Lovitura imobiliara cu ajutorul statului

Directia Generala a Finantelor Publice Valcea vrea sa vanda la licitatie un hotel cu discoteca, amfiteatru, stranduri si sali de conferinta (evaluate la 2,6 milioane de euro) pentru a recupera o datorie de 200.000 de euro a Fundatiei Judetene pentru Tineret Valcea.
La data de 9 august 2007 Administratia Finantelor Publice Valcea a anuntat vanzarea, prin licitatie publica, a intregului patrimoniu imobiliar al fundatiei, desi datoria Fundatiei pentru Tineret putea fi achitata doar prin vanzarea discotecii, de exemplu, care a fost evaluata la 2 milioane de lei. Primul termen al licitatiei a fost fixat pentru ziua de maine, 21 august.
Conducerea Fundatiei pentru Tineret acuza ca in spatele manevrelor se afla interese ale baronilor locali. Gheorghe Gogarnoiu, directorul executiv al Finantelor valcene, refuza sa recalculeze datoria, desi are informatii certe ca ar putea fi eronata.

La data de 1 octombrie 2004 a avut loc schimbarea conducerii la Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea (FJT). Constatand ca nu mai fusesera depuse, de ani buni, bilanturile contabile si nici nu fusesera virate sumele cuvenite bugetului statului, noua conducere a solicitat la data de 11 octombrie 2004 un control fiscal de urgenta al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Valcea. Refuzul primit cinci zile mai tarziu de la DGFP Valcea a fost, practic, avanpremiera asaltului Finantelor valcene asupra patrimoniului fundatiei: "In astfel de cazuri controlul fundatiei se exercita de catre comisia de cenzori". Abia dupa nenumarate memorii si audiente, DGFP Valcea a catadicsit, la cererea IJP, sa efectueze o inspectie fiscala la Fundatia pentru Tineret, in lunile septembrie si octombrie 2006, dupa ce timp de aproximativ sase ani FJT fusese ca inexistenta pentru oamenii directorului Gogarnoiu. In urma inspectiei fiscale, organele de control au retinut in sarcina fundatiei, in luna iunie 2007, obligatii fiscale de plata in cuantum total de 627.641 RON (mai putin de 200.000 de euro).

Culmea fiscalitatii: penalitati la TVA "estimata"
Interesant este faptul ca stabilirea datoriilor acumulate din neplata TVA (taxa pe valoare adaugata) nu s-a facut prin verificarea facturilor fiscale, ci prin "estimare". Conducerea fundatiei reclama ca abuziva "metoda" organului de control, in contradictie cu prevederile Codului de Procedura Fiscala. Ovidiu Udrescu, presedintele Fundatiei Judetene pentru Tineret, sustine ca existau toate documentele justificative. Mai mult, FJT Valcea a sesizat recent DGFP ca, in urma reconstituirii evidentei contabile, valoarea TVA de plata este de 38.206 RON, de trei ori mai mica decat cea "estimata" de organele de control. Degeaba, Directia Finantelor o tine una si buna: 111.001 RON TVA, plus inca 125.000 RON dobanzi si penalitati. Rea-credinta Directiei reiese din inversunarea de a executa silit bunurile pe o "estimare cu penalitati" inainte de a verifica, cum ii cere legea, daca TVA, implicit penalitatile, este intr-adevar de trei ori mai mica, asa cum reiese din expertiza contabila invocata de fundatie. Codul de procedura fiscala prevede situatia in care "conducatorul inspectiei fiscale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca de la data incheierii inspectiei fiscale si pana la data implinirii termenului de prescriptie apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora". Dar DGFP Valcea insista in a executa silit fundatia pentru o suma de bani care se poate dovedi in mare parte necuvenita (circa 200.000 RON).

Desi valoarea discotecii acopera "cu varf" datoria, Finantele vand tot
Pentru recuperarea debitelor, organele de executare ale DGFP Valcea au dispus instituirea sechestrului asupra patrimoniului imobiliar si evaluarea acestuia. Au fost evaluate, la pachet, Casa stiintei si Tehnicii, sala de festivitati, amfiteatrul in aer liber, discoteca si bazinele de inot pentru copii si adulti. Valoarea totala a patrimoniului rezultat in urma evaluarii a fost stabilita la 7.983.480 RON fara TVA (mai putin de 2,6 milioane de euro), mult peste cea a creantei fiscale supuse executarii silite (600.000 RON).

La data de 9 august 2007 Administratia Finantelor Publice Valcea a anuntat vanzarea, prin licitatie publica, a intregului patrimoniu imobiliar al fundatiei, primul termen al licitatiei fiind maine, 21 august 2007 (conducerea fundatiei sustine ca a obtinut suspendarea licitatiei la Curtea de Apel Bucuresti). Masura i-a facut pe cei din conducerea FJT sa reclame ca nu se urmareste atat recuperarea banilor, cat acapararea imobilului Casa Tineretului. Principalul argument este ca debitul de 600.000 RON ar fi putut fi acoperit cu varf si indesat, potrivit evaluarii, numai din vanzarea discotecii, nicidecum din scoaterea la mezat a intregului patrimoniu. Aceasta valoreaza 1,9 milioane RON, de trei ori mai mult decat datoria.
Or, Codul de procedura fiscala il obliga pe Gogarnoiu sa valorifice bunurile supuse sechestrului numai in masura necesara pentru realizarea creantelor fiscale si a cheltuielilor de executare. Chiar si in conditiile in care licitatia ar ajunge la al treilea termen si pretul de vanzare ar scadea la jumatate, discoteca ar fi fost "suficienta" pentru acoperirea debitelor. A depasi astfel de praguri ar insemna a trece granita dintre recuperarea creantelor si camatarie.

» "Interesele baronilor locali"

Mai mult decat atat, conducerea fundatiei reclama ca si pretul evaluarii este derizoriu. Presedintele Udrescu spune ca numai patru etaje (40 de camere de hotel) din cele zece ale cladirii valoreaza aproximativ 6.000.000 RON. "Adaugati la aceasta valoarea totala a unor imobile ce contin, pe langa hotel, biblioteci, discoteci, birouri, sali de fitness, piscine, sali de conferinte si de cursuri, spatii tehnice si magazii, spatii sanitare, amfiteatre, terase, si puteti realiza ca valoarea stabilita prin evaluare este ridicola."

Ovidiu Udrescu, presedintele Fundatiei Judetene pentru Tineret Brasov, acuza conducerea Finantelor Publice de impunerea la plata de sume necuvenite, nepasare timp de sase ani pentru recuperarea banilor cuveniti statului si tentativa de vanzare ilegala a unui patrimoniu de utilitate publica evaluat la un pret de milioane de euro pentru o suma de aproximativ 200.000 de euro. "Noi credem ca ceea ce se urmareste este un «tun imobiliar» in favoarea unor grupuri de interese coordonate de baroni locali sau chiar nationali. Mai mult, faptul ca dosarul penal privind vechea conducere este nefinalizat dupa doi ani de zile nu a facut decat sa se inteleaga o legatura intre lucratorii de Politie, Finante si vanzarea vastului imobil", spune Udrescu.
Contactat telefonic, Gheorghe Gogarnoiu, directorul executiv al DGFP Valcea, a refuzat sa faca vreun comentariu din momentul in care a auzit tema solicitarii noastre. "Ma tem de farse", ne-a spus Gogarnoiu. Am fost contactati, ulterior, de purtatorul de cuvant al institutiei, care ne-a indicat adresa de Internet a unui comunicat al institutiei. Comunicatul nu lamureste problemele de mai sus, cum nici purtatorul de cuvant nu a putut s-o faca. Acesta s-a marginit sa afirme ca toata operatiunea este legala.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă