0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialLoteria si Imprimeria - posibil sa nu mai fie privatizate

Loteria si Imprimeria – posibil sa nu mai fie privatizate

Comisia economica a Camerei Deputatilor a respins Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 202/2005 privind privatizarea Loteriei si Imprimeriei, din cauza neprezentarii la dezbateri a initiatorului pentru sustinerea actului normativ. Respingerea de catre plen a ordonantei va avea drept consecinta, implicit, scoaterea Loteriei si Imprimeriei din lista societatilor propuse sa contribuie la alimentarea Fondului Proprietatea cu pachete de actiuni de cate 20 la suta.
In iulie trecut, Guvernul si-a asumat raspunderea asupra unui proiect de legi „privind reforma in domeniile justitiei si proprietatii, precum si a unor masuri adiacente” Ð devenit Legea 247/2005 – prin care se propunea infiintarea Fondului Proprietatea ce urma sa fie alimentat financiar de un numar de societati comerciale – enumerate cu aceasta ocazie intr-o lista -, fond care ar avea ca scop despagubirea proprietarilor deposedati de bunuri de catre sistemul comunist.
Guvernul a initiat de atunci acte normative pentru ca alimentarea fondului sa aiba o sursa si o baza legala, intre care se numara si ordonantele de urgenta privind privatizarea CEC, dar si a Loteriei Romane si Imprimeriei Romane. Ordonanta privind privatizarea CEC a fost votata de Parlament, iar acum este la promulgare. In schimb, ordonanta de urgenta care stabileste strategia de privatizare a Loteriei si Imprimeriei este departe de a avea acelasi consens politic. Dimpotriva, a starnit chiar patimi, un parlamentar PD, senatorul Marius Marinescu, sarindu-i la guler, la propriu, unui coleg de coalitie, deputatul PNL Bogdan Olteanu, atunci cand ordonanta privind privatizarea Loteriei si Imprimeriei a fost votata de plenul Senatului.
Situatia sta acum in felul urmator: ordonanta Guvernului propune alocarea a 20 la suta din actiuni Fondului Proprietatea, lansarea unei oferte publice de vanzare a unui pachet de 5 la suta din actiuni si vanzarea prin negociere directa catre salariati, membri ai consiliului de administratie si pensionari a unui pachet de 7 la suta din actiuni.
Ajunsa la Camera Deputatilor, ordonanta de urgenta a fost respinsa de vreo doua ori de Comisiile de buget si de cea economica, prin neprezentarea la discutii a ministrilor implicati, timp in care, totusi – pe fax – ministrul Justitiei a transmis un punct de vedere prin care anunta Comisiei economice varianta pe care o sustine in privatizarea celor doua societati: „(…) Consideram totusi ca oportuna si in acord cu prevederile Legii nr. 247/2005 solutia potrivit careia numai cota de participare de 20 la suta la capitalul social al celor doua societati sa faca obiectul unei detineri de catre alti actionari decat statul (respectiv persoanele care detin titluri de despagubire la Fondul Proprietatea, titluri convertibile in actiuni).” Comisia economica a mai amanat o data – acum vreo doua saptamani – sa voteze in vreun fel ordonanta de privatizare a celor doua societati, de comun acord cu ministrul de Finante Sebastian Vladescu, venit in cele din urma sa-si sustina punctul de vedere, care a ramas diferit de cel al Ministerului Justitiei. Vladescu a promis atunci ca va reveni la comisie cu un punct de vedere comun al Finantelor si Justitiei, semnat de primul ministru, pentru a lasa totusi impresia ca fac parte din acelasi Guvern.

Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...
Ultima oră
Pe aceeași temă