» Fanii jocurilor de noroc pot incerca optiunea SIF Transilvania: daca nimeresc anularea majorarii de capital, au sanse sa-si dubleze banii.
» Majorarea pretului la gaze, din iulie, va cantari greu in rezultatele trimestrului al treilea pentru producatorii de ingrasaminte.
» RAEF isi pregateste exitul de la Policolor, caz in care cele doua fonduri de investitii ce ii vor prelua participatia (RC2 si RIF) ar detine 92% din companie, putand s-o delisteze.
Actiunile sif transilvania au redevenit vedete dupa o decizie a Curtii de Apel Brasov care a dat castig de cauza Cocor Bucuresti, intr-unul din numeroasele procese privind legalitatea majorarii de capital, derulate anul trecut. Pe de-o parte, cei care au vandut actiunile dupa trecerea datei de inregistrare pentru majorarea de capital, cand pretul se ajustase deja, in asteptarea actiunilor gratuite pe care urmau sa le primeasca ulterior, sunt speriati ca, in eventualitatea anularii majorarii de capital, acestea nu le vor mai intra niciodata in portofolii. Deci, le rascumpara pentru a nu inregistra o pierdere substantiala. Sunt insa si investiori care mizeaza pe anularea majorarii de capital si implicit pe dublarea valorii actiunilor SIF 3, in aceasta ipoteza fiind dispusi sa riste pentru aceasta miza. Reversul medaliei este insa ca, in eventualitatea in care SIF Transilvania are castig de cauza, pretul se poate prabusi spectaculos, pe baza presiunii mari la vanzare (500 milioane actiuni sunt blocate de aproape un an si multi investitori abia asteapta sa intre in posesia lor pentru a le "lichidiza").
Pretul gazelor urmeaza sa creasca, din 1 iulie, cu "pana la 20%" potrivit autoritatii de reglementare (ANRE), sub pretentiile celor doi mari distribuitori privatizati recent (E.ON Gaz si Distrigaz Sud, detinuta de Gaz de France). E o veste proasta pentru companiile producatoare de ingrasaminte, pretul gazului avand cea mai mare pondere in pretul final. Investitorii vor simti insa aceasta majorare de tarife abia in rezultatele din trimestrul al treilea, ceea ce lasa loc din belsug unor noi speculatii pe termen scurt cu actiunile Azomures si Amonil. Atentie insa, in ultima perioada pretul a crescut, iar volumele au scazut, ceea ce este un semnal ca ar putea urma corectii de amploare pe aceste titluri.
Romanian American Enterprise Fund, ce detinea aproape 33% din Policolor, a semnat un contract cu alte doua fonduri de investitii din actionariat (Romanian Investment Fund si RC2 ) prin care urmeaza sa isi vanda participatia, pana cel tarziu 3 noiembrie 2008, pentru 27,5 milioane de euro (1,16 euro/actiune, aproximativ 4,2 lei/actiune). Cum acestea vor ajunge, prin achizitia pachetului RAEF, la o detinere de peste 92,5%, pot initia o operatiune de delistare, fara probleme in perioada urmatoare. Interesant de remarcat este ca pretul la BVB a urcat la 4,4 lei, desi, in eventualitatea unei delistari, pretul oferit investitorilor ar putea fi mai mic decat cel incasat de RAEF (in cazul unei medii ponderate a cotatiior din ultimul an). Sa remarcam ca, in ciuda domeniului in care activeaza, fiind cel mai mare producator de lacuri si vopseluri din Romania, societatea a reusit «performanta» de a se mentine pe pierdere atat in 2007, cat si in primul trimestru din 2008.