Președintele PSD Liviu Dragnea s-a prezentat, marți dimineața, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la primul termen al dosarului în care este judecat pentru două infraciuni: ”instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit” şi ”instigare la fals intelectual”.
La intrarea în sediul Înaltei Curți, șeful PSD a precizat: „E scrutinul și dosarul”.
Biroul de presă al DNA a prezentat cazul într-un comunicat de presă.
”În 15 iulie 2106, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Liviu Dragnea, care la data faptelor era președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual și Bombonica Prodana (fostă Dragnea), coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, la data comiterii faptei, acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, susține DNA în comunicatul de presă.
CITEȘTE și editorialul jurnalistului Romulus Georgescu:
Cât l-ar fi costat pe Dragnea să scape de dosarul „Bombonica“
Cu alte cuvinte, două persoane au lucrat la sediul PSD, fiind plătite din banii de la stat. O astfel de practică este cel puțin de natură să te lase cu gura căscată. Care era lovitura? Nu are PSD Teleorman suficiente fonduri pentru a plăti două angajate? Ar fi dat faliment Dragnea dacă majorau fondul de salarii la partid cu 91.362 de lei? … citește mai departe aici!
Anchetatorii au mai spus că, în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Liviu Drangea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, ar fi determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistentă Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.
Citește și: Liviu Dragnea, trimis în judecată de procurorii DNA
„În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, se mai spune în comunicat. Potrivit DNA, „această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare”, au precizat procurorii DNA.
Procurorii precizează că angajatele de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman au rămas în funcție „datorită inculpaților Marineci Ionel, Miloș (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Șefu Olguța, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu și Gheorghe Nicușor, persoane cu funcții de conducere în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancționare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu și nu au prestat activitățile la care erau obligate prin contractul individual de muncă și fișa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente”.
Totodată, DNA îi acuză pe Șefu Olguța, Gheorghe Nicușor, Balaban Constantin Claudiu și Marica Valentina – Mirela că ar fi întocmit, semnat și avizat diverse documente justificative pentru situația descrisă mai sus (fișa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezență etc.).
„O parte dintre aceștia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana și Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezență, rapoartele de evaluare și înscrisurile privitoare la activitățile desfășurate de acestea din urmă în cadrul instituției respective”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.
Citește și: Liviu Dragnea, urmărit penal și în dosarul „Bombonica“
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatei Alesu Floarea.
Liviu Dragnea a declarat, în data de 6 aprilie, referitor la dosar, că fosta sa soție, Bombonica Prodana, nu a făcut nici o angajare și „nici nu a intervenit la conducere”. Totodată, în data de 13 iunie, el a precizat că s-a pus în mișcare acțiunea penală, în cazul său. Dragnea a susținut că această decizie a fost luată de procurori imediat după alegeri și spune că a rămas tot cu infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.
„Am fost astăzi pentru că chiar luni, pe 6 iunie, s-a pus în mişcare acţiunea penală. Bineînţeles că e o simplă coincidenţă, nu are absolut niciun fel de legătură cu alegerile locale şi rezultatul alegerilor. Singura mea durere, supărare este că mama copiilor mei este târâtă în acest dosar„, spunea liderul social-democraților, în 13 iunie.
Dragnea mai preciza că, din punctul său de vedere, nu are nicio legătură cu acest dosar și că există toate șansele să fie liber până la alegeri.