Președintele PSD Liviu Dragnea a ajuns, miercuri după-amiază, din nou la DNA. Procurorii l-au înștiințat că este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, în dosarul în care este implicată și fosta sa soție, Bombonica Prodana.
Potrivit unui comunicat al DNA, Liviu Dragnea, la data faptelor președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic (PSD – n.r), „a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și, implicit, plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții”.
„În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, se mai spune în comunicat. Potrivit DNA, „această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare”.
Varianta lui Dragnea
Liviu Dragnea a fost audiat, ieri, la sediul DNA, în dosarul fostei soții, Bombonica Prodana, președintele PSD declarând la ieșire că are calitatea de suspect. „Este vorba despre același dosar în care a fost chemată soția mea. Sunt suspectat că două angajate de la Direcția de Protecție a Copilului nu ar fi venit la serviciu și aș fi îngăduit acest lucru și am calitatea de suspect. Am luat act. Nu cred că situația aduce un prejudiciu de imagine partidului, vom vedea la alegeri”, a declarat Dragnea, la ieșirea din sediul DNA. Acesta a mai susținut că fosta sa soție, Bombonica Prodana, nu a făcut nici o angajare și „nici nu a intervenit la conducere”.
Fosta soţie a lui Liviu Dragnea este urmărită penal pentru abuz în serviciu, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care ocupa funcţia de şef serviciu Secretariat din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Dosarul „Referendumul“, aproape de final
Liviu Dragnea este implicat și într-un alt dosar, cel al fraudării referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă în mai 2015 la un an de închisoare cu suspendare. Atât procurorii, cât și președintele PSD au făcut recurs.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţă şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.
Anchetatorii susţin că Liviu Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot față de cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
Pe 31 martie, judecătoarea Livia Stanciu, şefa completului de judecată care judecă recursul, a constatat terminată cercetarea judecătorească în acest caz, după mai multe audieri de martori. Livia Stanciu a anunţat că pe 8 aprilie va fi ultimul termen în acest dosar, când vor fi trase concluziile finale.