22.9 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialLivingul, măsură a bunului-gust

Livingul, măsură a bunului-gust

Tonul amenajării este dat în primul rând de living, cartea de vizită a oricărei locuinţei. Chiar dacă există situaţii când nu se pleacă de la premisa că stilul camerei de zi trebuie să-l dicteze pe cel al încăperilor din restul locuinţei, livingul are totuşi un rol central în preocupările proprietarilor.

Atunci când abordarea zonelor apartamentului este diferită, livingul se impune în topul atenţiei, fie numai şi prin dimensiuni. Fiind încăperea cea mai spaţioasă, dar şi cea mai vizibilă, devine terenul propice pentru punerea în operă a ideilor de reamenajare.

Reamenajarea livingului pe care o vom prezenta în continuare a fost planificată în detaliu, începând cu instalaţia electrică şi terminând cu amplasarea corpurilor de mobilier. Toată acţiunea a fost facilitată de structura iniţială a încăperii. Mai exact, aceasta avea forma unui hexagon neregulat, formă care a devenit şi mai complexă după integrarea balconului de 6 mp în aria utilă. S-a renunţat la corpuri de iluminat precum candelabrul sau aplicele, preferându-se spoturile. În acest scop a fost necesară construirea unui tavan fals care să mascheze instalaţia electrică şi în care să poată fi montate spoturile luminoase. Acesta a fost realizat din plăci de gips-carton, montate pe o structură metalică suspendată de planşeu.

Balconul a fost integrat în încăpere, lucru ce a necesitat o serie de lucrări. Mai întâi, au fost montate ferestre termoizolante. În al doilea rând, a fost izolată pardoseala cu un strat din polistiren extrudat. În procesul de turnare a şapei a fost nivelată şi suprafaţa pardoselii din fostul balcon. Iniţial, ea a fost turnată în aşa fel încât să permită scurgerea apei, lucru ce genera o diferenţă de nivel de 5 cm. După nivelarea pardoselii, a fost montat parchet laminat. Datorită stratului de izolaţie, pardoseala din zona fostului balcon este cu 12 cm mai înaltă decât cea din restul camerei. Practic, această rupere de nivel individualizează şi mai mult zona.

Uşile canat, care făceau legătura cu dormitorul matrimonial, au fost înlocuite cu unele noi, culisante. Pentru ca atunci când sunt deschise să fie ascunse privirii, de o parte şi de cealaltă, paralel cu pereţii existenţi, au fost construiţi doi pereţi falşi din profile metalice şi plăci de gips-carton, în aşa fel încât uşile să culiseze în interiorul spaţiului rezultat.

Toţi stâlpii de rezistenţă au fost placaţi cu sisteme de tencuială uscată. Într-unul din aceste sisteme a fost introdusă instalaţia aferentă aparatului de aer condiţionat. Pentru zugrăvit au fost alese două culori din aceeaşi gamă ¬cromatică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă