33.8 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialLimita de deținere la SIF-uri ar putea fi eliminată

Limita de deținere la SIF-uri ar putea fi eliminată

Ministerul Finanțelor Publice vrea să elimine pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri (Societăți de Investiții Financiare – n.r.) iar acţionarii societăţilor vor putea stabili o limită în acest sens – plafonul fiind stabilit în prezent la 5% – și să crească pragul pentru participaţiile la operatorii de piaţă de la 5% la 20%, potrivit unui proiect de lege ralizat de minister.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital şi a este parte a unei iniţiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de către Bursa de Valori Bucureşti, din care fac parte atât reprezentanţi ai pieţei de capital, cât şi ai autorităților de supraveghere şi reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR), precum şi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

"Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pieţei de capital din România. Răspundem astfel unor mai vechi aşteptări ale pieţei. Modificările pe care le vom aduce vizează, în principal, adaptarea normelor naţionale în scopul asigurării unui tratament unitar şi echitabil pentru investitori. Mă refer atât la investitorii locali, cât şi la cei străini, respectiv la investitorii majoritari şi la cei minoritari", a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Printre aspectele vizate de proiectul de lege se numără şi facilitarea accesului la piaţa de capital românească, respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende, guvernanţa corporativă a emitenţilor şi transparenţa acestora, inclusiv raportarea informaţiilor relevante pentru participanţii la piaţă şi simplificarea regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligaţiuni.

De asemenea, proiectul propune eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF-urilor și ale operatorilor de piață a unor prevederi restrictive referitoare la condiţiile de întrunire a cvorumului şi de adoptare a hotărârilor adunărilor generale ale acţionarilor, care fac dificilă desfăşurarea acestora, mai scrie Mediafax.

În acelaşi timp, se urmărește creşterea bazei de investitori instituţionali din România și motivarea populaţiei să investească direct sau indirect în instrumente financiare listate, se arată în anunţul Ministerului Finanţelor Publice.

Cele mai citite

Tamayo Perry, unul dintre actorii din “Piraţii din Caraibe”, a fost atacat de rechin. Vedeta a murit

Tragedie în lumea actoriceasc! Tamayo Perry, cunoscut pentru rolul său în al patrulea film din seria "Piraţii din Caraibe", a murit în urma unui...

A început voatarea pentru funcția de președinte al USR. Sidler: Putem avea un alt candidat la alegerile prezidențiale; nu liderul partidului

Votul pentru alegerea noului președinte al Uniunii Salvați România (USR) a început luni, Elena Lasconi fiind dată ca favorită pentru ocuparea funcției. Primarul din...

Ce prevede legea salariului minim european

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă