4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialLiderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea fi cel mai periculos om...

Liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea fi cel mai periculos om în 2017

Liderul de la Phenian, Kim Jong Un se îndreaptă spre 2017 cu două lucruri care urmbresc întreaga lume – a testat arma nucleară şi nimeni nu ştie cât este de dispus să o folosească la furie, scrie CNN.

În 2016, Coreea de Nord a făcut două teste nucleare, unul în ianuarie şi un al doilea, cel mai puternic făcut vreodată, în septembrie. La acestea se adaugă o serie de testări de lansatoare de rachete, atât pe uscat, cât şi pe mare, aşa că lumea are foarte multe motive de îngrijorare.

„Combinarea focoaselor nucleare cu tehnologia rachetelor balistice în mâinile unui lider volatil cum este Kim Jong Un este o reţetă pentru dezastru”, a subliniat amiralul Harry Harris, şeful trupelor militare americane din Pacific.

Analistul Bruce Bennett a mers şi mai departe, spunând că liderul de la Phenian „ar putea fi considerat cel mai periculos bărbat.

Cât de mare este ameninţarea Coreei de Nord?

Testul nuclear făcut de Phenian în septembrie este cel mai puternic efectuat vreodată, cel puţin potrivit regimului lui Kim Jong Un, care susţine că a detonat cu succes un focos nuclear care ar putea fi montat pe o rachetă balistică.

Potrivit presei nord-coreeane de stat, rezultatele testului permit acestei ţări să producă „diverse focoase nucleare mai mici, mai uşoare şi de putere mai mare”. Experţii occidentali se tem că nord-coreenii ar putea extinde raza de acţiune a armelor lor, punând în pericol Alaska, Kawaii şi chiar SUA.


Coreea comunistă a organizat cel mai puternic test nuclear de până acum. Cutremurul generat de explozie s-a simțit până în Rusia. Detalii aici.


Deşi Phenianul s-a lăudat cu progresele sale legate de focoasele nucleare, analistul Bruce Bennett nu crede că acestea reprezintă o ameninţară globală, cel puţin deocamdată.

„Pentru a fi o adevărată ameninţare, Coreea de Nord ar trebui să-şi dezvolte un mecanism viabil de lansare pentru armele sale nucleare care să le poate trimite oriunde în lume. Dar ei nu au încă aşa ceva”, a spus Bennett, subliniind că din opt teste, şapte cu rachete cu rază lungă de acţiune au fost eşecuri, iar cel din urmă a fost testat doar pentru o rază scurtă de acţiune.

El a mai spus că deşi Phenianul a atestat, în august, un submarin lansator de rachete, Coreea de Nord deţine doar un singur astfel de vas, iar capacitatea lui este doar pentru rachete cu rază scurtă de acţiune.

Cu toate aceste îndoieli asupra capacităţii de a lansa o astfel de armă, Coreea de Nord rămâne singura ţară care testează arme nucleare în secolul 21, iar acest lucru îi oferă lui Kim Jong Un un avantaj considerabil, spun analiştii, mai ales ţinând cont de abilitatea lui de a suporta singura armă reală a Occidentului – sancţiunile economice.

Thae Yong-ho, fostul numărul doi din Ambasada Coreei de Nord la Londra, spune că liderul Kim Jong Un „merge înainte în această direcţie şi a pus la cale un plan de dezvoltare a armamentului nucleare, cu orice preţ, până la finele lui 2017.”

Kim Jong Un este un nebun neînţeles sau un geniu?

Cei mai mulţi analişti consideră că liderul nord-coreean nu este deloc nebunul descris de lume. De fapt, fostul ministru de externe sud-coreean, Ko, spune că acesta este „precaut şi calculat”.

Spre exemplu, spune Ko, Kim Jong Un ştie să se folosească de exerciţiile militare comune pe care le fac SUA şi Coreea de Sud. El cere poporului nord-coreean să i se supună pentru că ţara este pe cale să fie atacată de trupele americane şi sud-coreene. „Astfel creează coeziune şi uniune în rândul oamenilor, în faţa unei invazii externe”, spune Ko.

Şi în timp ce-şi spune poporul vorbind despre invazii, îşi ţine adversarii la distanţă vorbind despre pace.

„Kim Jong Un continuă tratativele pentru un tratat de pace cu SUA, explică Bennet, iar dacă reuşeşte este foarte probabil ca armata americană să se retragă din Coreea de Sud în câţiva ani şi să nu se mai întoarcă vreodată.”

Cum vede Kim Jong Un SUA condusă de Trump?

Un diplomat nord-coreean care a dezertat, Thae, spunea că liderul de la Phenian simte o slăbiciune în această perioadă, în SUA şi în Coreea de Sud. El consideră că din cauza procedurilor politice interne, SUA şi Coreea de Sud nu pot întreprinde acum acţiuni militare împotriva Coreei de Nord pentru a opri dezvoltarea armanentului nuclear.

Dar Donald Trump poate fi la fel de neprevăzut şi spontan pe cât este Kim de calculat. Spre exemplu, comentariile lui Trump despre Taiwan şi Marea Chinei de Sud ar putea ajuta la îmbunătăţirea relaţiilor, încordate dar tradiţionale, dintre Coreea de Nord şi China.

„În timp ce mulţi analişti susţin că Phenianul exploatează cu succes problemele dintre China şi SUA, ei pierd din vedere faptul că problemele dintre Coreea de Nord şi China au crescut foarte mult în ultimii ani, iar Phenianul îşi face de râs în mod constant vecinul”, explică Toucas, un fost oficial din Ministerul francez de Externe, care reaminteşte că orice tratat occidental cu Coreea de Nord are nevoie de sprijinul Beijingului.


Președintele american ales Donald Trump a postat o serie de mesaje critice pe Twitter la adresa Chinei pentru politica sa monetară și operațiunile în Marea Chinei de Sud. Detalii aici.


Astfel de acţiuni ale lui Trump l-ar putea face pe Kim să se întrebe la ce s-ar putea aştepta de la viitorul lider al lumii libere.

Profesorul Jasper Kim de la Universitatea din Seul crede că cei doi lideri nu ştiu cum să se măsoare unul pe celălalt: „este o poveste interesantă a doi masculi alpha şi a modului în care se miros unul pe altul.”

Cele mai citite

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...
Ultima oră
Pe aceeași temă