3.1 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialLiderii UE îi cer Turciei să "respecte" Cipru

Liderii UE îi cer Turciei să „respecte” Cipru

Liderii europeni ar urma să îi transmită Turciei să „respecte deplin” Cipru atunci când Nicoasia va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, la jumătatea anului viitor, în contextul în care Ankara a ameninţat că va boicota întâlnirile europene, scrie EuObserver.com.

„Consiliul european a solicitat partenerilor UE să respecte deplin rolul preşedinţiei rotative a consiliului, care este o instituţie fundamentală a Uniunii prevăzută în tratat”, ar urma să spună cele 27 de state, potrivit unui proiect de comunicat. Un diplomat european care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea a confirmat, potrivit EuObserver, că principalii vizaţi sunt Ankara şi Nicosia.

Această declaraţie vine în contextul în care miniştrii de externe i-au transmis Turciei să lase Ciprul să extragă petrol dintr-o zonă a Mării Mediterane pe care o revendică şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, ţară recunoscută numai de autorităţile de la Ankara. Aceştia s-au grăbit pebntru a evita „orice fel de ameninţare sau acţiune direcţionată împotriva unui stat membru” şi au susţinut „dreptul suveran” al Ciprului pentru „a(-şi) exploata resursele naturale”. 

Turcia a spus că nu va merge la nicio întrevedere prezidată de Cipru în calitatea sa de preşedinte a UE doar în condiţiile în care conflictul îngheţat referitor la Insula Cipru nu va fi mai mai întâi rezolvat. Insula Cipru este împărţită în două, o jumătate fiind integrată în Uniunea Europeană, iar cealaltă parte reprezentând un stat recunoscut numai de autorităţile de la Ankara. Divizarea Insulei Cipru s-a produs în 1974, după ce Turcia a decis invadarea insulei.

Comunicatul privind forajele de petrol au enervat deja Ankara care susţine că Nicosia ar trebui să fie responsabilă pentru orice tensiuni survenite fiindcă a continuat explorările fără a consulta Ciprul turcesc.

Cele mai citite

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă