Organizaţia non-profit Medici fără Frontiere şi-a suspendat activitatea în oraşul libian Misrata, din cauză că autorităţile penitenciarelor le-au pus în vedere să trateze mai mulţi deţinuţi, pentru a rezista la noi runde de tortură, relatează publicaţia Der Spiegel.
„Unii oficiali au decis să profite de pe urma muncii noastre. Misiunea noastră este să tratăm persoanele rănite, reţinute în urma războiului. De atunci, Medici fără Frontiere au avut numeroase cazuri în care pacienţii erau prizonieri de război, care fuseseră torturaţi. Am tratat 115 oameni torturaţi, atât libieni, cât şi străini din ţările africane, pe care autorităţile i-au acuzat că ar fi fost mercenarii lui Gaddafi”, a precizat directorul general al organizaţiei, Cristopher Stokes, într-un interviu pentru Der Spiegel.
Oficialul a precizat că prizonierii pe care i-au tratat doctorii voluntari aveau oasele rupte şi mulţi dintre ei fuseseră electrocutaţi.
De asemenea, Medici fără Frontiere a trimis scrisori către consiliul militar şi către autorităţile locale, după ce 13 dintre victimele tratate de doctori au fost trimise înapoi în centrele de interogare, deşi organizaţia a specificat că deţinuţii ar fi trebuit duşi la spital. „Nu am primit un răspuns clar. Unii ne-au explicat că asta se întâmplă peste tot. de când am trimis scrisorile, încă patru deţinuţi au fost trimişi înapoi la interogatorii. Este destul”, a punctat directorul executiv al ONG-ului.
„Directorul centrului de detenţie ne-a acordat sprijinul său, la fel ca şi Consiliul Naţional de Tranziţie. Problema este la cei care se ocupă de aceste centre de interogare. Fac ce vor„, a explicat Stokes, pentru publicaţia germană.