22.1 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialLegea protectiei muncii, mai drastica

Legea protectiei muncii, mai drastica

Legislatia europeana da de furca agentilor economici, care, vor-nu vor, trebuie sa se conformeze noilor cerinte. In caz contrar, risca sa li se traga obloanele. Marian Becheanu, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, spune ca noua Lege nr. 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca este mult mai aspra, iar patronii care nu respecta legislatia nu mai au cale de intors.

Sanctiunile prevazute sunt de patru ori mai mari comparativ cu cele din vechiul act normativ, abrogat la inceputul lui octombrie 2006, subliniaza Becheanu. In aceste conditii, patronii sunt obligati sa respecte toate dispozitiile referitoare la organizarea supravegherii medicale periodice a personalului, protectia impotriva pericolului de electrocutare, asigurarea de catre angajator a echipamentelor individuale de lucru etc. Patronii vor trebui sa acorde o atentie sporita modului in care se desfasoara activitatea de protectie a muncii, de instruire si perfectionare profesionala a personalului cu atributii de protectie a muncii si intocmirea regulilor proprii de securitate a muncii.

Necazuri din cauza indisciplinei

Anul 2006, din punctul de vedere al accidentelor de munca, a fost un an nefavorabil. Fata de anul 2005, numarul accidentelor de munca a crescut, iar luna decembrie a lui 2006 s-a dovedit a fi una nefasta. Inspectorul-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Marian Becheanu, a declarat ca a constatat in cursul anului trecut anumite stari de indisciplina si o lipsa de control a angajatorilor, lucruri care nu au facut altceva decat sa duca la cresterea numarului accidentelor de munca. Astfel, pe parcursul anului 2006, la Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta au fost inregistrate 190 de accidente de munca, din care 14 accidente mortale de munca, 176 accidente soldate cu incapacitate temporara de munca, doua accidente incheiate cu invaliditate si un accident de munca colectiv.
Patronii nu vor mai putea da din umeri nici in situatia evaluarii riscurilor pe protectia muncii in cazul grupurilor sensibile la riscuri specifice cum ar fi persoanele cu dizabilitati ori femeile insarcinate. Cum noul act normativ abroga vechile norme privind sanatatea si securitatea muncii, angajatorii au posibilitatea de a-si proteja salariatii. "Va trebui sa ne ghidam dupa noile norme! Inspectorii ITM pot propune chiar ancheta penala, in situatia in care se constata ca angajatorul nu a respectat normele de proiectare, activare si exploatare pentru un echipament tehnic. Va fi cu atat mai grav daca din cauza asta se vor produce accidente de munca!”, a subliniat inspectorul-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Marian Becheanu.

Risca pedeapsa cu inchisoarea!

Deja agentii economici au fost informati cu privire la aceste aspecte, iar in ultimele luni s-au facut verificari la sange. Mai mult, ostilitatea patronilor in momentul in care inspectorii vin in control va fi pedepsita si ea, dar de data aceasta cu inchisoarea. Acei agenti economici care refuza in mod repetat de a permite echipei de control accesul in toate punctele de lucru, nu pun la dispozitie documentele solicitate, precum si folosirea personalului fara a i se intocmi acte in regula vor risca pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la un an. Si toate acestea se vor aplica in conformitate cu Legea 403 din 2005, art. 19. In acelasi timp, pentru angajatori responsabilitatile cresc, tot ei facandu-se vinovati, potrivit noilor norme europene, daca salariatul pateste ceva in drumul spre serviciu sau de la serviciu spre casa. De asemenea, patronul va raspunde pentru angajatul care pateste ceva in timpul pauzelor de masa. Una peste alta, patronii trebuie sa stranga randurile si sa analizeze foarte atent daca pot sa creeze conditii de siguranta pentru propriii angajati. In caz contrar, ar trebui sa fie mai intelepti si sa-si suspende activitatea, deoarece din anul 2007 nu mai vorbim doar de amenzi usturatoare, ci si de pedeapsa cu inchisoarea in cazul in care isi pun angajatii in pericol.

Cele mai citite

Declinul financiar la nivel global se adâncește

Pot combate guvernele lumii crizele financiare? O problemă foarte importantă cu care se confruntă toată populația lumii este criza financiară care se adâncește din ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă