12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialLegea privind gestionarea câinilor fără stăpân, scoasă de pe ordinea de zi...

Legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, scoasă de pe ordinea de zi de la votul final

Update: Roberat Anastase a declarat că proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân va intra în sesiunea de vot final a plenului săptămâna viitoare.

Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că legea privitoare la câinii fără stăpân a fost scoasă de pe ordinea de zi de la votul final, relatează NewsIn.

Anastase a precizat că decizia a venit în în urma unei înţelegeri a liderilor de grup. În replică, liberalul Eugen Nicolăescu a precizat că decizia s-a luat fără consultarea liderilor de grup din Opoziţie. La rândul lui, Varujan Pambuccian (minorităţi), a susţinut că legea trebuia lăsată pentru votul final.

Anunţul Robertei Anastase a fost primit cu aplauze de deputaţii susţinători ai câinilor fără stăpân.

Cu câteva ore înainte, Camera Deputaţilor adoptase pe articole şi fără modificări legea care modifică OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Liberalul Cristian Adomniţei a susţinut, în plenul Camerei, că legea privind gestionarea câinilor fără stăpân este de fapt „despre oameni, nu despre câini”. El a apreciat că, dacă se voteză acest act normativ, se face o mare greşeală. Nici Aura Vasile (PSD) sau Niculae Mircovici (minorităţi) nu au reuşit să-i convingă pe colegii de la Putere despre necesitatea prelungii dezbaterilor pe acest act normativ.

Comisia de administraţie publică din Camera Deputaţilor a menţinut, în 5 aprilie, prevederile referitoare la eutanasierea câinilor vangabonzi, care va putea fi decisă de către consiliile locale, după ce animalele vor fi reţinute în adăpost timp de 30 de zile. De asemenea, câinii vagabonzi vor putea fi adoptaţi în perioada de o lună de zile în care vor fi reţinuţi în adăpost şi anterior sterilizaţi. O altă posibilitate a consiliilor locale priveşte varianta eliberării câinilor vagabonzi după sterilizare, în situaţia în care aceştia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Preşedintele Comisiei de administraţie publică a Camerei, Sulfina Barbu, preciza atunci că autorităţile locale pot încheia parteneriate cu ONG-urile de profil pentru a supraveghea procesele de sterilizare ori de eutanasiere a câinilor, existând şi posibilitatea externalizării acestor acţiuni. În plus, a precizat ea, eutanasierea este obligatorie pentru câinii bolnavi, agresivi şi bătrâni.

Pentru că acest proiect de lege are caracter organic, Camera Deputaţilor este for decizional.

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă