Camera Deputaţilor ar putea adopta săptămâna aceasta un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţii publice, ca soluţie pentru evitarea îmbolnăvirii cauzate de inhalarea fumului şi pentru prevenirea izbucnirii unor incendii, precum cel din clubul Colectiv, în care au murit 48 de oameni.
Pro şi contra legii împotriva fumatului
Patronii de restaurante și cluburi din țară susțin că modificarea legii ar fi una pozitivă, pentru că ar avea beneficii asupra sănătăţii publicului. Însă, în privinţa prevenirii incendiilor, proiectul nu ar fi mai eficient decât normele de siguranţă impuse în prezent.
Astfel, patronul restaurantului Fire Ribs din Iaşi, Mihai Zaharescu, a spus că este de acord cu modificarea legii şi, prin urmare, interzicerea fumatului în spaţii publice.
„Eu sunt fumător, dar nu suport fumul de ţigară în restaurant. Nu putem separa fumătorii de nefumători, pentru că fumul se duce oricum peste tot”, a spus omul de afaceri, care a adăugat că nu se teme că îşi va pierde clienţii dacă proiectul de lege împotriva fumatului va intra în vigoare.
De asemenea, patronul restaurantului a spus că riscul declanşării unui incendiu în localuri este exagerat, în contextul tragediei din Colectiv.
"Cred că ar trebui să fim educaţi ca să reducem riscul de incendii", a comentat managerul restaurantului Agora, George Rotaru, care a explicat că nu vede interzicerea fumatului în spaţii publice ca o soluţie la evitarea incendiilor.
Totodată, reprezentantul unui club din Capitală a spus că localul se va conforma oricărei modificări a legii. „Clienţii se vor conforma, de asemenea. Este o lege sănătoasă, până la urmă”, a mai spus el, precizând că proiectul nu este, totuşi, o soluţie pentru evitarea unui incendiu asemănător cu cel care a izbucnit în 30 octombrie în clubul Colectiv din Bucureşti. „Nu a fost vina fumătorilor”, a subliniat el.
Alţi reprezentanţi ai unor cluburi din Bucureşti au refuzat să răspundă solicitării României libere.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, locotenentul Ovidiu – Cătălin Chircă, a declarat pentru România liberă că „fumatul poate fi o cauză de incendiu în locuri nepermise, fără respectarea normelor de siguranţă”, dar ISU verifică respectarea actelor normative în privinţa măsurilor de siguranţă impuse pentru evitarea declanşării incendiilor.
Mişcare împotriva fumatului în spaţii publice
Pe Facebook a fost iniţiată o mişcare care susţine modificarea legislativă, „Nu mai merg în localuri în care se fumează”, care se va desfăşura în 1 decembrie. Astfel, de Ziua Naţională, peste opt mii de participanţi vor refuza să meargă în localuri în care se fumează.
Pe Internet, mişcarea a generat reacţii pro şi contra interzicerii fumatului. „Susțin respectul acordat celui de alături prin a nu-l otrăvi cu fumul de țigară cu care ai ales tu să te otrăvești! Haideți să ne civilizăm și noi și la acest capitol!” şi „Toate statele inteligente fac tot posibilul să își protejeze cetățenii nefumători…Ar cam fi timpul să o facă și România”.
Pe de altă parte, alţi oameni au spus că patronii localurilor trebuie să aibă puterea să declare spaţiile pentru fumători sau nefumători. „Ar fi mai corect că localurile să dețină și spațiu pentru fumători/nefumători. Nu mi-ar plăcea să știu că nici atunci când ies la o bere sau o cafea să nu pot fuma. O țara civilizată nu înseamnă baruri fără fum, ci baruri safe și curate. Nu să ieși în miez de iarnă afară să îți fumezi țigară” şi „Egalitatea și libertatea nu presupun o lume perfectă pentru voi, ci o coeziune de microsocietati în care fiecare individ poate alege să meargă acolo unde se simte cel mai bine”, au scris cei împotriva interzicerii fumatului în spaţii publice.
„Nu ştiu dacă intericerea fumatului este soluţia imediată pentru reducerea riscului de incendiu, dar este una dintre ele”, a spus preşedintele Uniunii Studenţilor din România, Alex Bîndar, care a precizat că mulţi tineri ar avea nevoie de spaţii adecvate unde să fumeze.
Proiectul pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun se află, de marţi până joi, pe ordinea de zi a Comisiei pentru sănătate şi familie.
Proiectul şi legea actuală
Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.
În prezent, legea permite fumatul în spaţiile publice închise, în camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiţii obligatorii, între care: să servească exclusiv fumatului, să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi să fie amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate, la loc vizibil.
După tragedia din clubul Colectiv, patronul clubului Expirat a anunţat că îl închide definitiv, iar reprezentanţii Kulturhaus au anunţat că îl închid temporar, pentru îmbunătăţirea măsurilor de siguranţă.
Între cluburile care s-au închis din 31 octombrie se numără Goblin, Finnish, Revenge, Bastards, S-club, No. 5, Fire, El Comandante, El Comandante Junior şi La Historia.