UPDATE 17.25 DSVSA Constanța a anunțat că a luat o serie de măsuri punctuale, după confirmarea prezenței virusului de gripă aviară. Astfel, au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locației unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km, care include zona de protecție în jurul locației anterior menționate.
”La nivelul acestor zone de restricție sanitară veterinară nu există nicio exploatație comercială de păsări, doar gospodării ale populației”, a precizat Geronimo Brănescu, directorul DSVSA Constanța.
La nivelul județului Constanța a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor și au fost instituite operative zilnice din partea DSVSA Constanța către ANSVSA.
La nivelul zonelor de restricție sanitară veterinară au fost impuse următoarele măsuri:
- recensământul și identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum și vizite oficiale în toate aceste exploatații în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări. O atenție deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariu Constanța, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituție și impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcție de analiza de risc, efectuată de specialiștii din cadrul DSVSA Constanța, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenței aviare.
- toate păsările sunt plasate și ținute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele salbatice;
- s-a dispus informarea tuturor cetățeniilor, proprietari de păsări asupra apariției Influenței Aviare, a măsurilor dispuse și obligațiile care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul fiecăror Primării aflate în zonele de restricție sanitară veterinară.
- INTERZICEREA mișcării păsărilor din sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente, respectiv DSVSA Constanţa;
- prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările de curte și alte păsări, în special rațele și gâștele;
- interzicerea accesului la luciu de apa a rațelor și gâștelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct și indirect cu păsările sălbatice vii;
- separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte;
- la intrare și ieșirea din exploataţii se vor respecta condițiile de biosecuritate (limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană și asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice);
- interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri, bălți;
- obligativitatea informării medicilor veterinari de către proprietari a oricăror semne de boală sau mortalitate;
- în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanța pentru dirijarea acestora la LSVSA din cadrul DSVSA Constanța în vederea efectuării examenului de laborator;
- dezinfecția echipamentelor și a vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtătoare de virus;
- s-a interzis evacuarea sau răspândirea așternutului, gunoiului de grajd și dejecțiilor în afara exploatațiilor;
- interzicerea expedierii de: păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestic, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricție sanitară veterinară, fără avizul autorității competente sanitare veterinare;
- interzicerea târgurilor, piețelor și expozițiilor de animale;
- intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave;
- s-a solicitat cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor pentru raportarea autorităţilor competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, fiind monitorizată în permanență o suprafață de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce privește starea păsărilor sălbatice și identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde.
- au fost demarate campanii de informare a publicului şi a autorităților locale în vederea raportării imediate către medicii veterinari sau DSVSA a oricăror suspiciuni de boală.
- a fost instituit serviciul de permanență la DSVSA Constanța, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se v-a deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.
De asemenea, astăzi au mai fost prelevate din aceeaşi locaţie un număr de 4 probe cadavre provenite de la lebădă, raţă, lişită şi pescăruş care au fost transmise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării determinărilor de laborator.
Virusul gripei aviare a fost confirmat, astăzi, la o lebădă moartă în Portul Tomis din Constanța. Aceasta a fost descoperită săptămâna trecută, dar rezultatele de laborator, efectuate în capitală, au sosit în cursul acestei zile. Vicepreședintele ANSVA, Mihai Ponea, a declarat că la această lebădă a fost descoperit virusul H5N8, o tulpină a virusului. Directorul Direcției Sanitar Veterinare, Geronimo Brănescu a precizat că s-au luat măsurile impuse de o astfel de situație.La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, şi au fost instituite măsuri zilnice din partea DSVSA Constanţa către ANSVSA.
Una dintre măsurile luate a fost izolarea păsărilor sălbatice din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, unde se află și singurul delfinariu din România.
Printre alte măsuri se numără recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice si salbatice, precum şi vizite oficiale în toate aceste exploataţii în vederea evaluării stării de sănătate a efectivelor de păsări.
”O atenţie deosebită se acordă monitorizării Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariu Constanţa, unde există foarte multe specii de păsări sălbatice. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, 28.11.2016 se va efectua un control oficial la această instituţie şi impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricărei modificări în statusul de sănătate al păsărilor prezente aici. În funcţie de analiza de risc, efectuată de specialiştii din cadrul DSVSA Constanţa, vor fi prelevate probe în vederea monitorizării sub aspectul influenţei aviare", potrivit unui comunicat ANSVSA.
"Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța ne-a adus la cunoștință că există suspiciune de INFLUENȚA AVIARĂ (GRIPA AVIARĂ) la păsările sălbatice – lebada de iarnă. Prin urmare, instituția noastră își ia măsuri de prevenire după cum urmează:
1. Este interzisă aducerea de păsări sălbatice/domestice în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța de pe domeniul public de către publicul vizitator.
2. Este interzisă aducerea de furaje în vederea hrănirii, de către publicul vizitator, a păsărilor aflate în incinta CMSN Constanța", au explicat membrii Complexului.
În plus, toate păsările vor fi plasate şi ţinute în clădiri închise pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice.
"S-a dispus informarea tuturor cetăţeniilor, proprietari de păsări asupra apariţiei Influenţei Aviare, a măsurilor dispuse şi obligaţiile care le revin. Această informare se va efectua prin intermediul fiecăror Primării aflate în zonele de restricţie sanitară veterinară. Este interzisă mişcărea păsărilor din sau în afara exploataţiilor fără aprobarea autorităţii competente, respectiv DSVSA Constanţa", potrivit aceleiaşi surse.
De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii care provine de la ferme situate în zonele de control, fără aviz prealabil de la specialişti. Nici târguri de animale nu vor mai fi organizate în aceste zone.
"Se interzice expedierea de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestic, originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă, din zonele de restricţie sanitară veterinară, fără avizul autorităţii competente sanitare veterinare; interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor de animale; intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave; s-a solicitat cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor pentru raportarea autorităţilor competente în cazul identificării de păsări moarte. În acest sens, există colaborări cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, fiind monitorizată în permanenţă o suprafaţă de 3.700 ha de luciu de apă în ceea ce priveşte starea păsărilor sălbatice şi identificarea oricăror păsări moarte sau muribunde", potrivit comunicatului ANSVSA.
ANSVSA a dispus şi ca la intrare şi ieşirea din exploataţii să se respecte condiţiile de biosecuritate – limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice.
"Obligativitatea informării medicilor veterinari de către propietari a oricăror semne de boală sau mortalitate; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA Constanţa pentru dirijarea acestora la LSVSAJ din cadrul DSVSA Constanţa în vederea efectuării examenului de laborator; dezinfecţia echipamentelor şi a vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtatoare de virus; s-a interzis evacuarea sau răspândirea aşternutului, gunoiului de grajd şi dejecţiilor în afara exploataţiilor;
ANSVSA a demarat campanii de informare a publicului şi a autorităţilor locale în vederea raportării imediate către medicii veterinari sau DSVSA a oricăror suspiciuni de boală. În plus, a fost instituit serviciul de permanenţă la DSVSA Constanţa, iar în situaţia în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se v-a deplasa cu autolaboratorul, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către laborator pentru analize.
Până la această dată, din informaţiile ANSVSA exceptând cazul lebedei de la Constanţa, nu există nici o suspiciune de apariţie a Influenţei Aviare în populaţia de păsări domestice şi sălbatice de pe teritoriul României.