» Peste 20 de copii din Tuzla au fost internati dupa ce au mancat, ieri dimineata, lapte si corn.
Douazeci de elevi din tuzla au fost internati ieri la Spitalul Clinic de Boli Infectioase cu toxiinfectie alimentara. Directorul educativ al scolii cu clasele I-VIII din Tuzla, Luminita Comsa, a declarat ca majoritatea elevilor erau din clasa a VII-a A. Managerul a precizat ca in pauza de la ora 7.50 doi elevii de serviciu pe scoala au cerut laptele si cornul pentru ca le era foame. " In mod normal, laptele se distribuie la ora 9.50, insa le-am dat voie sa manance mai devreme. Elevii au luat laptele si in pauza urmatoare le-au dat si altora de la clasele a VIII-a. La aproximativ o ora si jumatate dupa ingerarea produselor, copiii au acuzat dureri, stari de voma, unii aveau crampe si scaune diareice, motiv pentru care a fost solicitat ajutorul celor de la Serviciul Judetean de Ambulanta.
In prima faza, au sosit patru ambulante pentru a-i prelua pe copii la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, dar dupa aceea a mai plecat inca una. Ramon Palcu a declarat ca au mancat laptele si cornul din scoala. Tanarului nu i s-a facut rau imediat, ba chiar astepta ultimul transport pentru a fi dus la spital. Directoarea scolii spune ca laptele "Muuna" care le-a fost repartizat copiilor este produs de SC Ecolact Prod SRL Paulesti, judetul Prahova, si avea ca termen de valabilitate data de 2 noiembrie. Copiii se afla sub supraveghere medicala pentru 48 de ore. Inspectorii Directiiei de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ) Constanta au inceput o ancheta, iar epidemiologii au prelevat mai multe probe in vederea stabilirii cauzelor imbolnavirii adolescentilor.
In Galati, sandviciuri cu napolitane si branza topita
Pentru cei 68.000 de elevi galateni care beneficiaza de pachetelul "lapte si corn", aventura continua si in anul scolar 2009/2010, pentru ca licitatia nu s-a mai tinut iar gustarea zilnica le va fi distribuita tot de Risk Com SRL Braila, firma ce detine contractul din 2004. Risk Com a exasperat conducerea Inspectoratului scolar Galati, profesorii si parintii elevilor, pentru ca in locul pachetelului "lapte si corn" a distribuit in scoli combinatii stranii, de la "biscuiti-unt inghetat" la "napolitana-branza topita". In 2004, modul in care Risk Com a castigat contractul cu CJ Galati a dat nastere multor suspiciuni, fiind desemnata castigatoare cu un pret de 7.562 lei/pachetel, in timp ce alta firma oferise un pret de 6.000 lei/pachet.
Apoi, in iarna 2004/2005, Risk a suspendat distributia in mai multe localitati din judet, pentru ca nu avea mijloace de transport. Din anul scolar 2007/2008, cand a fost extinsa aplicarea programului si pentru elevii de gimnaziu, iar numarul pachetelor distribuite zilnic in scolile galatene a crescut de la 42.000 la 68.000, Risk Com s-a declarat din nou depasita de situatie si a trecut la inlocuirea "lapte-corn" cu pachetele "biscuiti-unt", un meniu care din noiembrie pana in martie nu a putut fi consumat de elevi pentru ca untul era inghetat. Profesorii s-au confruntat cu protestele parintilor, pentru ca multi elevi ajungeau acasa cu hainele murdare, fie pentru ca nu reuseau sa intinda untul inghetat cu bagheta de plastic, fie pentru ca preferau sa joace fotbal prin clase cu inutilul pachet de unt. Din anul scolar 2008/2009, Risk Com a inceput sa distribuie pachetele de "branza topita-napolitana".
La licitatia din acest an s-au inscris aceeasi SC Risk Com si subcontractantul LactoProd SRL, producatorul de lactate Dorna, si cel de panificatie Velpitar, in asociatie cu un furnizor de lapte. Contractul a fost obtinut tot de Risk Com, pentru ca licitatia nu s-a mai tinut din cauza ca una dintre firme a facut contestatie in privinta caietului de sarcini, dar nu a depus contestatia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, ci la Judecatoria Slatina, iar o schimbare ar interveni doar la finalul procesului.