17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialLa umbra sportului in floare

La umbra sportului in floare

Dupa ce asa-zisele forte de mentinere a pacii rusesti au facut tot posibilul pentru a-i provoca pe georgieni sa deschida focul, prim-ministrul Putin (!?) s-a grabit sa atraga atentia opiniei publice internationale asupra genocidului savarsit de ceilalti. Metoda e cunoscuta si nu de ieri, de azi. La rusi, totdeauna de vina e celalalt. Afganistanul, Cecenia si asa mai departe.

 

Dupa ce trupele lor invadeaza o tara, brusc oficialii de la Kremlin descopera ca aparatorii tarii respective sunt ba teroristi, ba criminali impotriva umanitatii, ba alte cele, in general formule acceptate de lumea civilizata. si lumea civilizata inghite galusca, impreuna cu contractul avantajos pentru gazele din Siberia. Cam cum ni se dadea, in copilarie, untura de peste cu ceva, sa ni se taie greata. Asa cum s-a taiat si in fata atrocitatilor din Tibet fata cu "grandioasa" olimpiada. Asa cum se taie si atunci cand americanii isi trateaza prizonierii, fie ei si teroristi de-ai lui Bin Laden, exact cum scrie in tratatele semnate de toata lumea ca e interzis.
Cat despre Georgia, e bine sa se stie ca, inca din primii ani ‘90, in Osetia de Sud a inceput o epurare etnica serioasa, 200.000 – unii spun 250.000 – de georgieni fiind scosi cu forta din regiune, numai din capitala Tskhinvali 25.000, pentru a se obtine o majoritate separatista. Dar, ca si-n cazul Kosovo, la epurarea etnica din partea separatistilor se inchid ochii. Atat doar ca tarile civilizate nu se reped sa recunoasca independenta acestei provincii, altfel recunoscuta numai de Rusia, care a si stimulat-o in aceasta directie. Dar in ceea ce priveste Georgia mai staruie un mister asupra caruia nimeni nu se mai intreaba nimic, si anume adevarul cu privire la Zviad Gamsahurdia, primul presedinte democrat al tarii, dupa desprinderea de Uniunea Sovietica.

 

Stirile despre lovitura de stat condusa de Kitovani si Ioseliani, aliatii lui sevardnadze, proveneau, toate, de la agentiile rusesti, georgiana nefiind cunoscuta de ziaristi. si atunci, fireste ca Gamsahurdia era un dictator odios, cu atat mai mult cu cat incerca sa scape de kaghebisti si de comunisti. De data asta insa informatiile sunt mai echilibrate. Oricum ar fi, este evident pentru toti cei care au trait cate o viata in apropierea si sub umbrela toxica a Rusiei ca politica perfida a acesteia este aceea care a provocat catastrofa recenta din Osetia de Sud, dupa care Putin a semnalat NATO sa nu cumva sa-i primeasca pe georgieni, pentru ca uite in ce conflicte va fi atrasa.
Ca o ironie, in acelasi timp, China cea cu sute de milioane de semimuritori de foame a organizat o olimpiada de un lux demn de tari cu cetateni mai bogati si cu mai multe drepturi. Spectacolul de tip nord-coreean i-a lasat pe toti telespectatorii si ziaristii cu gura cascata. Inchideti-o, dragi prieteni, ganditi-va si la cei care traiesc doar cu un bol (masura chinezeasca, nu-i asa?) de orez pe zi. Populism? Poate, dar fara el, in cazul acesta, vom inghiti in continuare tot felul de mistificari grandioase.  

Este clar: povestea cu egalitatea si masura unica, aplicata tuturor cetatenilor si tuturor tarilor lumii, e o gogorita care trebuie scoasa din mintile oamenilor. Personal, cred ca Statele Unite ale Americii au facut mult bine Europei si poate si altor tari din lumea aceasta, dar nu pot sa nu recunosc ca, atunci cand binele se transforma in rau, regulile si legile, obligatorii pentru altii, cad ca prin minune. Asa cum cad, cu ocazii asemenea celei din Osetia de Sud ori a olimpiadei de la Beijing, alte reguli si legi, absolut obligatorii pentru catei. O fi bine? O fi rau? Nu stiu. Dar nu trebuie sa uitam ca, atunci cand e vorba de SUA, Rusia si China, judecatile trebuie serios "nuantate". Cat despre egalitatea de tratament, despre aceasta s-a pronuntat, fara sa stie, un clasic al nostru, Grigore Alecsandrescu: "Noi vrem egalitate, dar nu pentru catei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă