Stațiunea Sovata și Lacul Ursu sunt două atracții turistice ce atrag zecii de mii de turiști anual.
În centrul geografic al României, la intersecția drumurilor care vin din sudul Ardealului și a celor care traversează Carpații din Moldova, se află localitatea Sovata, iar inima ei este stațiunea balneară cu același nume.
La Sovata, tratamentele balneare pornesc de la sare şi de la nămol, mai exact de la apa sărată, binefăcătoare a Lacului Ursu, singurul lac heliotermic din Europa.
Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.
„Se pare că unele guverne înțeleg, altele din lipsă de fonduri sau din lipsă de orientare către activitatea noastră se pare că nu înțeleg. Turismul balnear de la momentul 1990 și până acum a avut perioade de ascensiune, apoi perioade de cădere. Întotdeauna fiecare guvern a declarat că tursismul este o activitate strategică. În cadrul ei, turismul balnear are prioritate. Uneori am simțit acest lucru, alteori mai puțin. Adevărul este că sunt unele măsuri fiscale care ajută activitatea pentru că cea mai bună metodă de a ajuta o activitate este să nu-i iei ceea ce produce pentru că e mai greu să-i dai. Cel mai bine este să nu-i iei ceea ce produce.”, ne spune Fulop Nagy Janos, directorul general al Balneoclimaterica Sovata S.A., partea a grupului ENSANA GROUP care deține hotelurile Ursina, Brădet, Sovata.
„Pentru că atunci îi pui pe toți pe picior de egalitate: cine produce mai mult înseamnă că-i merge mintea mai bine, cine produce mai puțin ori nu-i merge mintea bine ori nu-i merge destul de bine. (…) Cel mai bine este să nu-i iei pentru că atunci sprijinul este uniform. Fiecare, după posibilitățile lui, să-și producă ceea ce poate să crească. Cred că acum, în Sovata, ce s-a realizat după momentul privatizării s-a realizat prin efortul nostru.”, a mai adăugat acesta.
Privatizarea hotelurilor din stațiune a adus și obligații pentru cei care au cumpărat hotelurile din cunoscuta stațiune balneară.
Sovata este strâns legată de Lacul Ursu și de ceea ce se găsește în el
„ Noi am primit din partea proprietarilor( ENSANA GROUP-n.r.), la început, 5 milioane de dolari în baza acelui angajament pe care proprietarii noștri l-au luat față de statul român la momentul cumpărării pachetului de acțiuni. 5 milioane de dolari cu condiția ca în doi de ani de la privatizare cel puțin unul din hotelurile de la Sovata să fie modernizat și cotat la un grad de clasificare mai mult decât era la momentul privatizării. Acesta, hotelul Sovata, a fost cel care în doi ani a fost modernizat și nu cu o stea, pentru că era un hotel cu două stele, dar cam slăbuțe, stele căzătoare. Și am ajuns să-l deschidem ca hotel de 4 stele, conform așteptărilor de la momentul privatizării.”, ne explică directorul general.
Lacul Ursu, atracția stațiunii este cel care susține turismul balnear din zonă.
Apa, cât şi nămolul din Lacul Ursu au concentraţii foarte ridicate de sare. De aceea, efectele acestora asupra pielii sunt rapide, intense şi de durată. Este vorba despre beneficii locale (mecanice, termice şi chimice), dar şi despre efecte la distanţă: detoxifierea profundă a ţesuturilor şi a organelor interne. În plus, apa din lacul Ursu este bogată în minerale și vitamine.
Pe lângă apa sărată, nămolul și climatul fac din stațiunea Sovata o destinație benefică pentru persoanele cu probleme articulare, ginecologice, respiratorii și dermatologice.
„Ceea ce se poate remarca este că, la momentul privatizării, Balneoclimaterica Sovata deținea, printr-un contract de concesiune cu statul român, drepturi de folosință a Lacului Ursu, a apei și a nămolului din Lacul Ursu. Noi, cu activitatea hotelieră, în acești ani am cheltuit pentru modernizarea spațiilor din care să ne mărim veniturile, deci și profitul, dar am fost obligați prin lege, prin contractul de privatizare și prin contractul de concesiune, să investim și în acele locuri din care nu se naște un profit direct( Lacul Ursu-n.r.), dar fără ele nu se naște profit la celelalte activități.
Sovata fără Lacul Ursu e nimic! Sovata fără apă sărată și nămol terapeutic din Lacul Ursu e tot nimic! ”, remarcă Fulop Nagy Janos.
„ Sunt 250 de angajați permanenți, iar în perioada de vară sunt până la 350 de angajați. Acesta a fost primul an în care ne-am lovit de problema personalului. În perioada de vară, când se deschide și ștrandul de la Lacul Ursu, Sovata își arată adevărata valoare, numărul de turiști se triplează.
Sovata este renumită pentru reumatologie, principala activitate, dar s-a dezvoltat foarte puternic și ginecologia: La Sovata unde-i fericită fata/Haideți să-l cunoaștem pe tata!”, glumește Andrei Rusu, directorul de dezvoltare al Balneoclimaterica Sovata S.A.