Cu cateva zile inainte de sarbatorirea pe 20 martie a Zilei Internationale a Francofoniei, zi importanta in conditiile in care 2006 este Anul Francofoniei in Romania, evenimentul a fost marcat la Galati prin aparitia celui de-al patrulea numar al revistei „Le Courrier International de la Francophilie”, editata de poetul si traducatorul Constantin Frosin.
Anul Francofoniei,
Ziua Francofoniei
La 20 martie, cele 55 de state membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei marcheaza infiintarea, la 20 martie 1970, a Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica, devenita ulterior Agentia Interguvernamentala a Francofoniei, principalul operator din cadrul francofoniei institutionale. In acest an, manifestarile organizate au o mai mare amploare, pentru ca in perioada septembrie 2005-septembrie 2006 este sarbatorit Anul Francofoniei in Romania, marcat printr-o lunga serie de evenimente culturale. In perioada 20-29 martie, la Bucuresti, Timisoara si Iasi se desfasoara Adunarea Generala a Francofoniei, care va include in program opt forumuri.
„Le Courrier International de la Francophilie”
Revista editata de poetul si traducatorul Constantin Frosin, profesor la Universitatea Danubius, a aparut in toamna anului trecut, odata cu demararea seriei de evenimente ce marcheaza sarbatorirea Anului Francofoniei in Romania. In cuprinsul celui de-al patrulea numar al revistei „Le Courrier International de la Francophilie” se afla analize si eseuri semnate de personalitati recunoscute ale culturii franceze si francofoniei: „De livres et de la Francophonie” semnat de Axel Maugey, „Esoterisme et poesie”, semnat de Yves Fred Boisset, „Le Francais, objet de notre lutte” al lui Louis Delorme, „Portrait” de Anne Marie Loiseau, „L'Entonnement , extension de la connaissance de soi” al Simonei Frosin, „La religiosite des etats incantatoires – La poesie de Paul San Petru” semnat de Aureliu Gociu, „Des anges et des couleurs”, „Sur la cene en pierre – du p™ete G.T. Popescu” si „Est modus in fabula”, semnate de profesorul Constantin Frosin. In paginile revistei mai sunt publicate traduceri in limba franceza din lirica lui Mihail Eminescu, George Bacovia si Nicolae Labis, autorul traducerilor fiind Constantin Frosin. Mai sunt publicate, de asemenea, poezii semnate de Anne Marie Loiseau, Paul San Petru, Simona Frosin, G.T. Popescu, Coriolan Paunescu si Constantin Frosin. In paginile revistei intalnim si mesaje elogioase adresate profesorului Frosin de personalitati ale culturii franceze, care saluta activitatea sa si editarea revistei la Galati. Intre aceste nume, cele ale lui Axel Maugey, Guillemette Mourain Veret, Francoise Wuilmart, Nadine Dormoy, Gerard Marchand, Nicole Martin si Jean Dutourd.