16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"La Beijing nu ne mai temem de jocuri de culise privind arbitrajele"

„La Beijing nu ne mai temem de jocuri de culise privind arbitrajele”

» Intrecerile de gimnastica, disciplina de la care la Beijing toti iubitorii de sport din Romania asteapta cele mai multe medalii, in special de aur, vor incepe chiar din prima zi a Jocurilor Olimpice.

Atat gimnastii, cat si gimnastele au inceput antrenamentele inca din ziua sosirii in China, iar acomodarea reprezentantilor Romaniei decurge normal. Din fericire, umezeala si smogul dens care i-au intampinat pe sportivii nostri inca de la aterizarea la Beijing nu le va afecta prea mult performantele, competitia desfasurandu-se in sala.

Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Anamaria Tamarjan, Gabriela Dragoi, Andreea Acatrinei si Daniela Druncea, pe de o parte, iar pe de alta, Razvan selariu, Flavius Koczi, Daniel Popescu, George Robert Stanescu, Marian Dragulescu si Adrian Bucur, adica titularii echipelor feminina si masculina ale Romaniei, se obisnuiesc in aceste zile cu aparatele din salile satului olimpic, in cateva zile urmand a avea loc primele antrenamente oficiale pe podiumul unde se vor desfasura intrecerile olimpice. Rezervele team-urilor noastre de gimnastica, Gabriela Grigore si Ovidiu Buidoso, care au facut deplasarea cu acordul Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al forului omolog chinez, se antreneaza, de asemenea, dar alaturi de rezervele Chinei, intr-o sala din afara satului olimpic unde nu au acces. Chiar daca nu sunt pe listele oficiale de concurs ale JO, cei doi se pregatesc la aceeasi intesintate ca si colegii lor pentru a fi in forma maxima, in cazul unei eventuale accidentari a vreunui titular.

 

» Gimnastul american Paul Hamm, campion olimpic en-titre la individual compus, a anuntat ieri ca a renuntat in ultima clipa sa isi mai apere titlul la Jocurile Olimpice de la Beijing, estimand ca in acest moment conditia sa fizica nu este suficient de buna. Paul Hamm a hotarat in luna iulie 2005 sa isi intrerupa cariera pentru a-si definitiva studiile si a revenit in concursuri abia doi ani mai tarziu, avand ca obiectiv JO de la Beijing. Pregatirea lui a fost perturbata insa de o fractura la inelarul drept suferita in luna mai, la Campionatele Statelor Unite. Desi nu a putut participa la selectia americana pentru JO 2008, Paul Hamm reusise totusi sa convinga federatia sa il retina in lotul pentru Beijing.

 

 

Nicolae Vieru: "Ma astept ca ai nostri sa furnizeze cele mai frumoase surprize"

  Decanul de varsta al gimnasticii romanesti, Nicolae Vieru, care timp de peste 40 de ani  s-a aflat in conducerea forului roman de specialitate, a facut unele aprecieri vizavi de intrecerile de la gimnastica din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

» In ansamblu vorbind, cum vedeti intrecerile de gimnastica din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing in comparatie cu editiile precedente ale competitiei?
— Va fi o batalie foarte grea pentru toata lumea. In primul rand, din cauza ca se desfasoara pe o durata mai lunga din cauza introducerii intrecerilor de trampolina (n.r. – disciplina olimpica din 2000, de la Sydney). Astfel, in loc de noua zile, cum era initial, acum competitia de gimnastica se desfasoara pe parcursul a 12 zile (n.r. – cu doua zile de pauza) in care sportivii trebuie sa se mentina in forma maxima. Nu-i usor si doar cei mai bine pregatiti fizic si psihic vor putea intra in lupta pentru medalii.

» Care ar fi favoritii certi de la Beijing?
— Este greu sa vorbesti despre favoriti certi. Mai ales la echipe. La masculin putem spune despre reprezentativele Chinei si Japoniei ca sunt principale favorite la cucerirea titlului olimpic de la echipe, dar sa nu uitam ca in aceasta competitie puncteaza toti trei sportivii (n.r. – in concursul de gimnastica pe echipe la fiecare aparat participa cate trei gimnasti, nota fiecaruia fiind luata in calculul punctajului final al nationalei) si o ratare a unuia poate trage in jos toata echipa. La fete, Statele Unite ale Americii si din nou China au formatii foarte puternice si pot fi considerate canditate detasate la locul intai, dar, la fel ca si la baieti, cum nota fiecarei gimnaste conteaza, orice este posibil. La individual valorile sunt valori, dar asiaticii in special, carora li se vor adauga americanii, pornesc ca favoriti. Dragulescu se va lupta pentru aur la sarituri si sol, dar va avea contracandidati periculosi. La fete, la individual compus, americancele si chinezoaicele sunt foarte bune. Pe aparate imi place sa cred ca la sol Sandra Izbasa, cu exercitiul sau foarte dificil, muzica antrenanta si impresia artistica buna pe care o face, va avea toate sansele sa cucereasca aurul olimpic. La paralele chinezoaicele sunt foarte bune, dar in egala masura americancele. Nu cred ca englezoaica (n.r. – Elizabeth Tweddle, campioana mondiala si europeana la paralele in 2006) ar putea furniza vreo surpriza dupa rezultatele mai slabe din ultima vreme. Barna, ca intotdeauna, ramane aparatul deschis oricarui rezultat pentru toata lumea, iar la sarituri nu vad alte favorite in afara de gimnastele amintite mai inainte.

» Credeti ca vor exista surprize?
— Ma astept ca ai nostri sa furnizeze cele mai frumoase surprize. Ma refer, in special, la gimnasti. In rest, lasand gluma la o parte, nu prea cred ca sunt sanse, mai ales la masculin. Americanii au apelat la sportivi cu experienta pentru a fi cat mai siguri de rezultate bune, la fel si rusii. si nemtii, si reprezentantii Coreii de Sud  au crescut mult in valoare, dar nu cred ca vreunii ar putea ameninta primele doua locuri la echipe in special, care, dupa cum spuneam si mai inainte, sunt rezervate Chinei si Japoniei. Practic, cam cu SUA, Germania si Coreea de Sud ne batem noi pentru medaliile de bronz, si sa zicem ca orice alta reprezentativa pe podium ar putea fi considerata surpriza. In ceea ce priveste intrecerea fetelor, poate doar Brazilia sa produca vreo surpriza, dupa ce si-au adus antrenori din Ucraina si guvernul a investit enorm pentru pregatirea gimnastelor.

» La JO de la Atena s-au inregistat cateva erori flagrante de arbitraj, mai mult sau mai putin intentionate. Credeti ca la Beijing sportivii ar avea motive sa se teama de arbitraje care ar putea alimenta eventuale jocuri de culise?   

— In ultimii ani Federatia Internationala de Gimnastica a luat masuri serioase in ceea ce priveste arbitrajele, iar la Jocurile Olimpice au fost selectionati doar arbitri foarte experimentati, care s-au remarcat, in special, prin obiectivitate. Prin urmare, nu cred ca ne putem teme de jocuri care sa favorizeze intentionat pe cineva in mod special. Poate doar de jocurile intamplarii  sau conjuncturii. Un argument in plus este acela ca, pe langa controlul video, s-a introdus si dreptul nemultumitilor de a contesta deciziile arbitrilor, o premiera la Jocurile Olimpice (n.r. – procedura testata la ultimele doua editii ale campionatelor mondiale). Evident, orice plangere costa bani (n.r. – pentru prima contestatie se platesc 300 de dolari, pentru a doua – 500, iar pentru a treia – 1.000 de dolari), dar sumele se returneaza daca se constata ca arbitrii au gresit. Contestatiile  nu se pot face insa numai la notele de plecare (n.r. – care apreciaza dificultatea exercitilor).

» Multumesc!

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Peste 13 miliarde de euro fonduri nerambursabile atrase pentru energia României

Sunt semnate sau în implementare proiecte de aproape 10 miliarde de euro După 15 luni de mandat, Sebastian Burduja face bilanțul activității la șefia Ministerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă