17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialKremlinul se razbuna

Kremlinul se razbuna

Riposta Rusiei la expulzarea a patru dintre diplomatii sai la Londra nu a intarziat. Ieri, Ministerul de Externe de la Moscova a anuntat expulzarea a patru diplomati britanici, refuzul vizei pentru oficialii britanici si oprirea cooperarii antiteroriste.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al MAE rus, Mihail Kamanin, care promisese inca de marti o replica "tintita si adecvata". Luni, secretarul Foreign Office, David Miliband, anuntase expulzarea a patru diplomati rusi, banuiti a fi ofiteri ai serviciilor secrete, ca raspuns la refuzul Mosovei de a-l extrada pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi, principalul suspect in cazul asasinarii cu Poloniu-210 a unui alt fost spion rus, Aleksandr Litvinenko. Inaintea anuntului public, masurile i-au fost comunicate ambasadorului britanic la Moscova, Anthony Brenton, convocat in acest scop la MAE rus. Brenton a declarat ca s-a intalnit cu viceministrul de externe, Aleksandr Grusko, care i-a transmis o serie de note pe care ar urma sa le transmita Londrei. El a refuzat insa sa comenteze asupra continutului acestor note.

Refuzul de a mai acorda vize de intrare pe teritoriul rus "oficialilor" britanici a fost explicat de Moscova ca raspuns la afirmatiile lui Miliband, care declarase ca "isi va revizui nivelul de cooperare cu Rusia intr-o serie de domenii, inclusiv prin modificarea modului in care oficialii guvernului rus primesc vize. Rusii au decis sa nu mai permita angajatilor guvernamentali britanci accesul in Rusia si le-au interzis oficialilor rusi sa se mai deplaseze in Marea Britanie.
Miercuri, un nou scandal a izbucnit in Marea Britanie cand mai multe ziare au dezvaluit un complot de asasinare, intr-un hotel din Londra, a miliardarului Boris Berezovski de catre un ucigas rus.

Inghet In plina vara

» O relatie In declin
Martie 2000: Tony si Cherie Blair viziteaza Sankt Petersburg. Cuplul Liudmila si Vladimir Putin le arata Ermitajul si sambata seara ii duc la opera. In program, "Razboi si Pace" de Prokofiev.
Iunie 2003: Pentru prima oara dupa 1874, un sef de stat rus viziteaza Londra. Celebra plimbare cu caleasca regala, banchet in onoarea inaltului oaspete la Spencer House.
August 2005: O nava britanica salveaza sapte marinari rusi dintr-un minisubmarin blocat pe fundul Pacificului.
Octombrie 2005: Putin viziteaza din nou Londra. Impreuna cu Blair se angajeaza sa extinda colaborarea antiterorista. Putin, primul sef de stat strain care viziteaza centrul de riposta antitero rapida Cobra.
2006: Compania britanico-olandeza Royal Dutch Shell, silita sa cedeze Gazprom controlul asupra campului petrolifer Sahalin II.
Noiembrie 2006: La Londra este asasinat Aleksandr Litvinenko.
Iulie 2007: Londra si Moscova isi expulzeaza reciproc diplomatii, cooperarea antiterorista se opreste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă