3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO. Klaus Iohannis: România își va respecta pe termen lung angajamentul de...

FOTO. Klaus Iohannis: România își va respecta pe termen lung angajamentul de a aloca 2 la sută din PIB pentru Apărare

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Constanța, că România are nevoie de o armată puternică și că își respecta pe termen lung angajamentul de a aloca doi la sută din PIB pentru domeniul Apărării, pentru a fi "un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune".

"Ceremonia de astăzi se desfășoară simbolic într-o zonă cu o importanță strategică deosebită din punct de vedere militar, politic, economic, cultural și social — Zona Mării Negre. Avem datoria de a transforma întregul potențial al acestei regiuni în avantaje reale pentru România. În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe și mai volatile, precum și cu un grad sporit de impredictibilitate și incertitudine. Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă și de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane. În actualul context, România își asumă și mai activ profilul de stat puternic și de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre și importanța sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO și al Uniunii Europene", a spus șeful statului la festivitățile organizate cu ocazia Zilei Marinei Române, citat de Agerpres.


Ministerul român al Afacerilor Externe condamnă proclamarea, la data de 18 iulie 2017, de către separatiştii din Doneţk, a unui așa-zis nou stat în estul Ucrainei, denumit „Mica Rusie”.

Președintele Iohannis nu a spus care sunt elementele de incertitudine și nici nu a menționat un posibil agresor, dar este evident că el s-a referit, în primul rând, la Rusia – o țară care a agresat deja Ucraina, a ocupat peninsula Crimeea și continuă să aibă o atitudine agresivă la adresa NATO, inclusiv a României.

Drept răspuns, SUA au sporit măsurile de protecție pe Flancul Estic al NATO, inclusiv prin dislocarea în regiune de avioane de luptă, de trupe terestre și de armament greu.


Încă din luna mai 2017, pe timpul fostului ministru Gabriel Leș, Comisiile de Apărare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achizționarea de sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare  (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimată de patru miliarde de euro.

Pe de altă parte, marți, președintele Iohannis a subliniat că un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu are capacitatea de a-și proteja cetățenii și de a le asigura securitatea.

"Avem nevoie de o armată înzestrată și pregătită să facă față cu succes provocărilor actuale și aceasta implică eforturi deosebite în ceea ce privește dotarea și modernizarea. În acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru următorul deceniu, începând din acest an, a 2% din bugetul național pentru Apărare și aprobarea 'Planului de înzestrare a Armatei României 2017 — 2026' transmit un semnal puternic de responsabilitate. Arătăm, astfel, partenerilor noștri, că România este un stat credibil și predictibil, determinat să participe la asigurarea securității colective împreună cu aliații săi. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite înzestrarea armatei cu tehnică modernă, de ultimă generație", a spus Klaus Iohannis.

Consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă rămâne în centrul preocupărilor României, a subliniat Klaus Iohannis.

Șeful statului a evidențiat planificarea pentru anul 2017, în regiunea Mării Negre, a nu mai puțin de 18 exerciții și activități de pregătire cu un nivel superior de complexitate, desfășurate împreună cu Aliații și cu partenerii.

Klaus Iohannis s-a declarat impresionat să vadă cât de mulți oameni vin să sărbătorească la Constanța această zi specială.

"Este cea mai bună dovadă a prețuirii de care dumneavoastră, cei din Marina Română, vă bucurați pentru devotamentul cu care vă faceți datoria față de țară. Este o recunoaștere pe care o meritați pe deplin. Vă felicit că reușiți, în fiecare an, să fiți cu adevărat în mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importantă a misiunii dumneavoastră publice.Văd astăzi mulți copii, care așteaptă nerăbdători exercițiile desfășurate pe mare. Știu din experiența mea de profesor că nimic nu se compară cu satisfacția de a surprinde în privirea celor tineri entuziasmul și curiozitatea care, nu de puține ori, inspiră o viitoare carieră", a spus președintele Iohannis.

Șeful statului a mai spus că astfel de momente ne arată cât de puternice sunt simbolurile care ne unesc, care ne dau prilejul de a ne simți parte a unei mari comunități.

"Ne leagă istoria noastră comună, dar și aspirațiile pentru o Românie mai puternică și mai prosperă. Acesta trebuie să fie spiritul în care să celebrăm în 2018 și Centenarul Marii Uniri, învățând din trecut și acționând ferm pentru un viitor mai bun", a arătat președintele.

Șeful statului le-a transmis marinarilor, cărora această sărbătoare le este dedicată, că "dincolo de primejdiile acestei meserii, trăiți bucurii pe care mulți dintre noi nu le vom cunoaște niciodată".

"Călătoriile dumneavoastră reprezintă o descoperire unică a vieții, sub semnul unei relații aproape sacre cu marea. Când vă veți regăsi pe oceane, departe de casă și de cei dragi, amintiți-vă că faceți cinste României prin curajul și dăruirea de care dați dovadă. Sacrificiul dumneavoastră este recunoscut și prețuit! Sunteți întruchiparea profesionalismului, dedicării și responsabilității. Fiți siguri că cetățenii, partenerii și aliații noștri respectă și apreciază modul în care serviți interesele României și apărați valorile naționale", a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, oficiali militari, autorități centrale și locale participă, marți, la activitățile care au loc în fața Comandamentului Flotei din Constanța cu prilejul Zilei Marinei Române.

Ziua Marinei Române a fost sărbătorită, marți, și la Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea, Giurgiu, Călărași, Orșova, dar și în Parcul Herăstrău din București.

După cum se știe, "Planul de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026" a fost aprobat în ședința CSAT din data de 1 august. Planul se referă la vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro.

Acestea sunt achiziţia de corvete multifuncţionale și de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportoarele blindate tip 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistemul integrat de arme SHORAD și sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă