Camera inferioara a parlamentului kazah a adoptat, miercuri, un proiect de lege care permite ruperea contractelor cu societatile straine angrenate in exploatarea materiilor prime, in contextul in care conflictul cu grupul energetic italian ENI pentru exploatarea zacamantului Kasagan este departe de a se fi incheiat, informeaza AFP, monitorizata de Rompres.
Toti deputatii, cu exceptia unuia singur – care s-a abtinut, au votat acest proiect de lege, reglementare care trebuie adoptata de Senat si apoi promulgata de presedintele Nursultan Nazarbaev pentru a intra in vigoare.
Textul prevede ca daca o societate straina nu respecta clauzele unui contract de o maniera in care “interesele economice ale Kazahstanului” sunt amenintate, guvernul va avea dreptul sa modifice in favoarea sa contractul sau sa-l rezilieze, daca nu se ajunge la un acord in privinta modificarii sale.
Aceasta lege a fost initiata la jumatatea lunii septembrie de catre deputatii kazahi, in plin conflict cu grupul energetic italian ENI din cauza intarzierii exploatarii zacamantului petrolier Kasagan.
Kazahstanul reproseaza grupului italian ca a amanat din 2005, in 2008 si apoi in 2010 inceperea exploatarii campului petrolifer, timp in care in care costurile exploatarii vor creste pana la 136 miliarde de dolari, fata de 57 de miliarde prevazute initial. Autoritatile de la Astana vor ca societatea publica de exploatare a hidrocarburilor Kazmunaigaz sa poata participa impreuna cu consortiul ENI la luarea deciziilor si ca participatia sa la viitoarele beneficii sa fie majorata de la 10%, la 40%.
Zacamantul Kasagan este considerat a fi cea mai mare descoperire din domeniu din anii 1960 incoace, avand resurse de 13 miliarde de barili de petrol brut, iar autoritatile estimeaza ca pana in 2015 ar putea asigura o productie de 4 milioane de barili de petrol pe zi.