5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialKandahar-Basarabi, ultimul drum pentru sublocotenentul Dragusanu

Kandahar-Basarabi, ultimul drum pentru sublocotenentul Dragusanu

Protocol de gradul zero pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Seful statului, premierul si toata conducerea MApN au participat la ceremonia repatrierii sublocotenentului post-mortem Ionel Gheorghita Dragusanu. Din pacate, lacrimile colegilor cu care a luptat in desertul din Afganistan nu-i vor aduce Dianei Dragusanu tatal inapoi.

Agitatia a inceput putin dupa ora 21. Presedintele Basescu a sosit la bordul unui avion de pasageri, in timp ce ministrul MApN si restul generalilor au apelat la un avion de transport militar. Premierul Tariceanu a intarziat jumatate de ora pentru ca a preferat un luxos elicopter Dauphin, care a pus rotile pe pista la ora 22.10. Toata suflarea aeroportului alerga in stanga si in dreapta pentru ca VIP-urilor sa nu le lipseasca nimic. De familiile Rechinilor Albi nu s-a ingrijit mineni. Au privit totul din spatele geamurilor.

Basescu si Tariceanu, doi straini

Pentru ca Hercules-ul care ii aducea din Afganistan pe Rechinii Albi a intarziat, seful statului a dat o fuga in cartierul constantean Kilometrul 4-5 sa-si revada mama. Nu a stat mult la ea. Au schimbat cateva vorbe, dupa care Traian Basescu a plecat grabit spre aeroport.
Ajuns aici, a inspectat, ca sa-si omoare timpul, Garda de Onoare si detasamentul de militari ai Batalionului 341 Infanterie Topraisar, ramas in tara si care trebuia sa asigure transportul cosciugului pana la Basarabi. Acelasi lucru l-a facut si Tariceanu, insa din partea opusa. La un moment dat s-au intalnit undeva la mijlocul platoului, insa nici unul nu a schitat nici un gest. S-au evitat reciproc. Nu si-au rostit nici un cuvant.

O decoratie in schimbul unei vieti

Aeronava a aterizat in jurul orei 23. Hercules-ul a rulat incet pe pista pana in dreptul aeroportului civil. Trapa cargo s-a deschis la jumatate, infanteristii au coborat cosciugul metalic si l-au asezat pe catafalc. Pe pista au rasunat acordurile triste ale trompetei batalionului. Membrii familiei, insotiti de sotiile colegilor sublocotenentului Dragusanu, toate in negru, au primit permisiunea sa se apropie. Mariana si Diana Dragusanu abia daca se mai puteau tine pe picioare. A urmat slujba. La un moment dat, cineva a adus doua scaune. Diana si mama ei s-au asezat putin, dupa care s-au ridicat. Dupa terminarea slujbei, s-a citit ordinul de zi. Ionel Gheorghita Dragusanu a fost decorat cu Steaua Romaniei in Grad de Cavaler.

Presedintele le-a cerut iertare

Apoi a venit randul presedintelui. Cu capul plecat, semn ca fostul comandant al petrolierului „Biruinta” stie sa pretuiasca drapelul in care era infasurat sicriul, Traian Basescu si-a inceput alocutiunea. „Momentele in care militarii romani cazuti la datorie se intorc acasa devin tot mai dese. M-am aflat o data in baza Rechinilor Albi. Stiu ca atunci le-am spus sa aiba grija sa se intoarca teferi. Si ei, si eu am stiut ca o sa fie foarte greu. Era totusi o speranta. Poate ca Diana intelege mai greu de ce tata nu s-a mai intors”, a declarat Basescu cu ochii in lacrimi. „Diana, iti multumesc tie si mamei si te rog sa ne ierti” au fost ultimele cuvinte ale sefului statului, dupa care a plecat din nou capul in jos si a inbratisat copila. Atasatul american a inmanat apoi familiei drapelul american, in semn de compasiune.

Un loc mai putin in formatie

Ceremonia s-a incheiat cu un sumar raport de front, tinut chiar langa sicriul sublocotenentului. Militarii care s-au repatriat o data cu Dragusanu erau livizi. Nu aveau chef de declaratii. Au format o linie dreapta, au dat raportul si, dupa ce i-a felicitat Basescu, s-au intors grabiti la avion sa-si descarce bagajele. Vroiau doar sa ajunga mai repede acasa si sa-si stranga la piept nevestele, copiii si parintii. Ei au fost mai norocosi. Dar in ochii lor se citea disperarea ca ar fi putut sa fie in locul sublocotenentului. Singura care s-a incumetat sa vina in fata camerelor de luat vederi a fost o femeie. Locotenentul Adina Gurzu a spus scurt: „A fost un coleg bun. Acolo a fost foarte greu”. Langa mine, un salariat civil al aeroportului comenteaza: „Da-i in ma-sa de bani! Parca nu merita”. Pentru un moment, Rechinii Albi au gandit acelasi lucru.

Orasul isi jeleste eroul

Nicolae Crivineanu, primarul din Basarabi, framanta in mana un tricolor. „Am insistat ca el sa fie inmormantat in Basarabi. Sa fie mai aproape de familie. Vom face o placa comemorativa. O strada va purta numele lui”, a precizat edilul. Cortegiul funerar a ajuns apoi la Basarabi. Sicriul a fost dus la capela, unde a fost privegheat de sute de oameni. Locuitorii Basarabiului sunt extrem de miscati de drama familiei Dragusanu. Oamenii au tinut mereu aproape de uniforma militara. Pana nu demult, la Basarabi a functionat Batalionul 18 Tancuri. Armata le-a dat la toti sa manance. De aceea multi au incercat sa prinda un loc in aceasta misiune. 8.000 de dolari nu sunt de colo. Acum, insa, nu le mai pare rau decat de familia Dragusanu. O babuta, vecina cu familia Dragusanu, murmura: „Saracu'… Muncea si el pentru o paine…”

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă