17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialKaczynski & Kaczynski

Kaczynski & Kaczynski

Primarul Varsoviei, Lech Kaczynski, a castigat alegerile prezidentiale din Polonia cu o diferenta de peste 10 procente fata de contracandidatul sau din turul al II-lea, Donald Tusk, desi acesta din urma era favorit in sondaje. Polonia, s-a spus, a intrat de ieri in Zodia Gemenilor, de vreme ce partidul Lege si Justitie, condus de fratele geaman al viitorului presedinte Ð Jaroslaw -, detine cel mai mare numar de locuri in Seim si a nominalizat deja un prim-ministru.
Dar ce anume inseamna exact acest lucru nimeni nu stie. Programul si declaratiile din campanie ale lui Lech Kaczynski contureaza o dreapta cu o ideologie cum nu s-a mai vazut cam de mult in Europa de Est. Catolic practicant, este un anticomunist convins. In campanie, a atacat dur coruptia patronata de stanga si a promis o revolutie morala. Jaroslaw, la randul sau, a provocat oroarea Europei, declarand ca homosexualitatea este nenaturala.
Faptul ca este anticomunist nu inseamna ca viitorul presedinte are vreo simpatie pentru capitalism. Pentru el, a fi liberal este o culpa si nu a ezitat sa il acuze pe Tusk ca este un capitalist lipsit de inima. Desi provenit tot din randurile Solidaritatii ca si Kaczynski, Tusk, liderul Platformei Civice, si-a construit campania pe ideea reformelor liberale si pe introducerea cotei unice de impozitare de 15%. Riposta lui Kaczynski a fost recursul la valorile solidaritatii catolice care ar asigura protectia sociala necesara pentru saraci.
Nici capitalist, nici socialist, noul presedinte nu se da in vant nici dupa Europa, dar nu pentru ca ar avea ceva impotriva „modelului social”, ci pentru ca este un aparator al independentei si suveranitatii Poloniei. In campanie a atacat dur atat Germania, cat si Rusia, tari deloc iubite in Polonia din ratiuni istorice. Daca Germaniei i-a reprosat distrugerea Varsoviei de catre nazisti, Rusia lui Putin este o amenintare neoimperiala careia Polonia trebuie sa i se opuna prin sprijinirea democratizarii fostelor republici sovietice. Cum, intre doi colosi care fac si au mai facut intelegeri pe seama Poloniei, Europa nu poate oferi garantii, acestea nu pot veni decat din Statele Unite. De aceea, Kaczynski a subliniat ca relatia SUA ramane esentiala si a promis ca prima sa vizita o va face la Washington, spre iritarea Berlinului si Parisului. In plus, Lech Kaczynski este ostil Constitutiei Europene, nu vrea ca Polonia sa adopte prea curand moneda unica si este adeptul pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, aderarea la UE a fost, una peste alta, un lucru pozitiv.
Lech si Jaroslaw Kaczynski au meritul ca impreuna cu Tusk au maturat de la putere stanga corupta si imorala. Adevaratul test insa de-abia de acum incepe. Cele doua partide sunt constranse sa formeze o coalitie daca vor un guvern puternic. Desi Platforma Civica a lui Tusk nu a reusit, din pacate, sa convinga Polonia profunda – rurala, imbatranita si catolica -, partidul are suficienta forta pentru a tine excesele lui Kaczynski sub control.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă