Ca urmare a semnalului tras de "Romania libera", Camera Deputatilor a votat ieri, cu o larga majoritate, constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice modul in care unii membri ai Curtii de Conturi organizeaza sedinte de judecata, desi Constitutia Romaniei si alte legi in vigoare le interzic aceasta activitate.
Comisia mai urmeaza sa verifice modul in care presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu saguna, si alti consilieri de conturi (membri ai conducerii institutiei) "se substituie ca magistrati, desi nu sunt nici macar asimilati acestora, si incaseaza sporuri ilegale de magistrat de sute de milioane de lei". "Romania libera" a semnalat faptul ca, incepand din 2004, consilierii de conturi au tinut ilegal sute de procese, desi, dupa intrarea in vigoare a noii Constitutii, legea le interzicea dreptul de a infaptui justitia. Faptul este sustinut de doua institutii: Consiliul Superior al Magistraturii si Curtea Constitutionala.
Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat, in documente oficiale, ca Legea privind Statutul judecatorilor si procurorilor (303/2004) nu-i recunoaste pe "judecatorii" de la Curtea de Conturi ca asimilati magistratilor. La randul ei, Curtea Constitutionala a apreciat ca grupul de consilieri juristi din Curtea de Conturi nu face nicidecum fapte de justitie.
In cadrul majoritatii proce-selor tinute in afara legii, consilierii de conturi au anulat procese-verbale de control care ar fi adus venituri insemnate la buget daca s-ar fi aplicat sanctiunile, ne-au dezvaluit surse din cadrul institutiei. Un magistrat din cadrul Curtii de Apel ne-a declarat ca magistratii de ocazie ar putea fi chiar acuzati de uzurpare de calitati oficiale, abuz contra intereselor publice si obligati sa restituie sporul de magistrat incasat ilegal.
Solicitati de "Romania libera" sa-si prezinte punctul de vedere, Dan Drosu saguna, presedintele Curtii de Conturi, si Gabriel Sever Bombos, seful Sectiei Jurisdictionale a Curtii, au avut opinii opuse: primul a spus ca sunt asimilati magistratilor si au dreptul sa judece, cel de-al doilea ca nu-s asimilati magistratilor, dar au dreptul sa judece.
saguna a declarat ieri, pentru Mediafax, ca problema sporurilor salariale de magistrat ar mai fi facut obiectul unei anchete parlamentare anul trecut, cand s-a decis ca sporurile ar fi un drept castigat si legal. In realitate, comisia parlamentara nu a avut mandat sa verifice legalitatea sporurilor de magistrat si s-a pronuntat asupra acestora fara sa consulte Consiliul Superior al Magistraturii.