20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialJucu, tinta pentru candidatii la titularizare

Jucu, tinta pentru candidatii la titularizare

– Dezvoltarea economica a unor comune clujene si preocuparea directorilor de scoli din mediul rural au crescut interesul dascalilor pentru posturile de la tara.

Examenele de titularizare pe posturile vacante din scolile clujene au relevat o tendinta noua in criteriile pe care profesorii le iau in calcul la alegerea postului. "Am observat un interes foarte mare pentru zona rurala, in special acolo unde exista dezvoltare economica ridicata, de exemplu in zona Apahida – Jucu, care este si foarte aproape de Cluj", a declarat inspectorul responsabil cu reteaua scolara, din cadrul Inspectoratului scolar Judetean Cluj, Marinela Marc. Ea a spus ca si posturile din comuna clujeana Floresti, aflata in zona metropolitana au avut o concurenta mare, in special cele de educatoare, insa interes a existat si pentru posturi in Gilau, sau Jucu, comuna in care s-a construit parcul Tetarom III, cu fabrica de telefoane Nokia.

 

Potrivit lui Marc interesul pentru posturile din rural este recent, in anii trecuti acestea fiind fara cautare din partea tinerilor dascali. Pe de o parte tendinta este justificata de noile investitii, de migratia masiva a locuitorilor Clujului catre comunele din zona metropolitana, care sufera in acest moment un proces agresiv de urbanizare, dar, pe de alta parte, potrivit reprezentantului IsJ Cluj, unii dintre dascalii prefera o "naveta usoara la 18-20 de km de Cluj, decat sa intre zilnic in traficul rutier din oras, pentru a ajunge dintr-un cartier intr-altul, unde ar putea prinde post". In comunele Floresti si Baciu se asteapta creterea numarului de clase primare sau de grupe de gradinita, ca o consecinta a mutarii acolo a peste 10.000 de locuitori.  

MOTIVE
Pe de alta parte, potrivit inspectorului Marc, din ce in ce mai multi directori de scoli din mediul rural au venit la sedintele publice de repartizarea posturilor, pentru a-i vedea pe cei care se titularizeaza pe posturile vacante din scolile lor. "Unii directori au incercat sa le prezinte inainte de sedinta tinerilor profesori conditiile pe care le ofera scoala lor, pentru a-i atrage sa aleaga acele posturi", a declarat Marc. De exemplu directorul scolii din comuna Borsa i-a incurajat sa vina pentru ca primaria le ofera teren pentru casa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă