» Sala Mare a Palatului din Capitala gazduieste sambata, de la ora 19.30, un nou eveniment de marca desfasurat in cadrul Festivalului "George Enescu", mult asteptatul concert al violonistului american de talie mondiala, Joshua Bell, insotit de Royal Philarmonic Orchestra.
Pe numele sau complet Joshua David Bell, violonistul american, distins cu un Grammy in 2000, ii va incanta pe iubitorii muzicii clasice pe acordurile unei viori Gibson ex Huberman Stradivarius 1713, intr-o interpretare sub baghea dirijorului Horia Andreescu.
Numit de Bilboard Magazine "artistul clasic al anului 2004", muzicianul a fost remarcat de numeroase publicatii cu renume. De la Newsweek la un numar special in People’s Magazine pana la The New York Times, care nu a ezitat sa afirme despre el ca "nimeni nu sta in umbra domnului Bell".
A luat lectii de vioara de la 4 ani, model fiindu-i renumitul violonist si pedagog Josef Gingold. Muzicianul a debutat la 14 ani cu Ricardo Muti si Orchestra Philadelphia. La 18 ani avea deja prima sa inregistrare ce l-a propulsat in varful piramidei muzicii clasice, succesul sau fiind dat si de poetismul din acordurile sale. Concertele l-au dus la Tanglewood, la Festivalul Verbier, Mostly Mozart Lincoln Centre, Londra, Boston, San Francisco, Pittsburgh, Toronto, Montreal, Dallas sau chiar Israel, nefiind ocolit nici de colaborari faimoase. Pe langa cariera sa concertistica, Joshua Bell a lucrat cu artisti ca Pamela Frank, Steven Isserlis sau Edgar Meyer, dar si cu nume ce nu fac neaparat obiectul muzicii clasice: Josh Groban, Bobby McFerrin, Chick Corea, James Taylor sau Sting.
Lumea filmului l-a primit si ea cu bratele deschise. Vreme de trei ani Bell a lucrat la o partitura pentru filmul "The Red Violin" (2003) ce i-a adus lui John Corigliano Premiul Academiei in 1999, rezultatul fiind o coloana sonora de exceptie.
"Joshua canta dumnezeieste"
In discursul sustinut la primirea Premiului Oscar, Corigliano a declarat: "Joshua canta dumnezeieste. Este un artist de mare traditie. Nici o interpretare rece, clinica a unei lucrari nu ar putea fi adoptata de el".
Criticii l-au aclamat pentru inregistrarile din Beethoven si Mendelsshon (ambele fiind interpretate in cadente proprii), dar si pentru Sibelius sau Goldmark. Muzicianul a colaborat si cu Wynton Marsalis, de data aceasta oferindu-le un dar celor mici, albumul "Listen to the S-toryteller" sau cu Bela Fleck la "Perpetual motion", ambele recompensate cu Grammy. Scena Premiilor Grammy a primit de doua ori acordurile lui Bell, acesta interpretand muzica din "Short Trip Home" si suita "West Side Story".
Repertoriul concertului de sambata seara va aduce la Bucuresti Saint-Saens – Simfonia nr. 3 in do minor op. 78 "Simfonia cu orga", Lalo – Simfonia Spaniola pentru vioara si orchestra op. 21 sau Ravel – Suita a II-a "Daphnis si Chloe".