7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialIsteria de bon ton!

Isteria de bon ton!

Peisajul cultural al Bucureştiului se schimbă de la an la an, chiar dacă nu atât cât ne-am dori şi nu în măsura în care se manifestă el în alte capitale europene, şi nu este rău să vedem tot ceea ce ne oferă, indiferent de forma de spectacol.

La începutul anilor ’80 printre puţinele posibilităţi de petrecere a timpului liber se aflau spectacolele de teatru şi filmele. Nu ştiu cât de bune erau filmele care rulau, dar cine­matografe erau din belşug. Era chiar o importantă arteră bucureşteană – astăzi un bulevard pe care-l mai animă doar Parcul Cişmigiu şi Colegiul „Gh. Lazăr”, restul fiind într-o stare jalnică, din păcate – care, popular, era cunoscut ca „bulevardul cu cinematografe”. Teatre, vorbind de ele ca instituţii, existau cam tot atâtea câte sunt şi acum, iar spectacolele din repertoriu erau extrem de căutate.

Atât de căutate încât tinerii, în special, se sculau cu noaptea’n cap şi se duceau la casele de bilete unde stăteau ore în şir, să-şi procure bilete pentru toată săptămâna. Erau anii ’80, o societate comunistă, închisă, iar cultura era una dintre puţinele modalităţi onorabile de a rezista. Era explicabil!
Ceea ce se întâmplă acum, când la unele teatre există spectacole la care trebuie să fii prezent la casa de bilete de la ora 7.30, când casa se deschide la ora 10.00, pare oarecum inexplicabil. Este extraordinar că există spectacole atât de bune încât să cre­eze o adevărată isterie, devenind aproape de bon ton să le vezi pe ele şi nu altele!

Există însă pe lângă aceste spectacole multe altele, clasice sau underground, care merită văzute. Pornim la drum de multe ori cu anumite prejudecăţi: că ne place numai genul de spectacol pe care îl ştim, în speţă montări clasice, că ne place doar un gen de muzică, chiar dacă alt gen nu am ascultat niciodată şi nu ştim cu ce se mănâncă, că nu mergem să vedem anumite expoziţii pentru că nu am auzit niciodată de acei pictori sau, dacă am auzit, le-am văzut doar câteva copii şi am conchis că nu ne place şi enume­rarea poate continua.

Peisajul cultural al Bucureştiului se schimbă de la an la an, chiar dacă nu atât cât ne-am dori şi nu în măsura în care se manifestă el în alte capitale europene, şi nu este rău să vedem tot ceea ce ne oferă, indifere­nt de forma de spectacol. Există posibilitatea să descoperim că o formă de artă pe care am respins-o multă vreme ne place şi ne oferă momente de încărcare spirituală şi bucurie pe care nu le-am bănuit. Sau, chiar dacă descoperim că nu ne place, măcar ştim despre ce este vorba, plecăm cu o informaţie în plus. Există spectacole de teatru indepen­dent, de stand-up comedy, teatru de improvizaţie, spectacole în care teatrul se împleteşte cu dansul, muzica şi video şi multe, multe alte tipuri de manifestări culturale pe care ar trebui să le vedem şi care ne pot rezerva surprize plăcute. Ideea este să nu ne cantonăm doar în ceea ce ştim. Lumea nu a început şi nu se termină cu noi! Mai bine zis, cu ceea ce ştim noi…

Cele mai citite

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă