Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt şi un colegiu naţional din localitatea Caracal au fost amendate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru segregare rasială, cu câte 2.000 lei, se arată într-un comunicat al organizaţiei Romani CRISS, remis luni României Libere. Astfel, copiii de etnie romă din clasa I de la Colegiul „Ioniţă Asan” au fost adunaţi într-o singură clasă, în care cei mici nu beneficiau de aceleaşi condiţii precum colegii lor de etnie română.
În februarie 2012, România Liberă relata despre cazul celor 11 elevi de clasa I, de etnie romă, din localitatea Caracal, care au fost separaţi de colegii lor de etnie română, la Colegiul Naţional „Ioniţă Asan”.
Atunci, directoarea liceului, Tanţa Negroiu Drăghici, declara, pentru România Liberă, că nu este vorba de segregare, ci elevii au fost înscrişi în clasa I de părinţii lor după începerea oficială a anului şcolar, motiv pentru care a hotărât sa înfiinţeze o nouă clasă. De asemenea, ea a declarat că nu ştia că respectivii copii sunt romi, pentru nu îşi declaraseră etnia.
În 15 februarie 2012, trei părinţi romi şi Romani CRISS au înaintat o plângere către CNCD, pentru segregare, pe criteriul etniei şi al al categoriei sociale. „CNCD a retinut ca elevii de etnie roma din clasa a I-a B au fost discriminati prin separarea acestora de catre ceilalti elevi, pe criteriul etnic, cat si prin diferente de tratament ce au drept consecinta accesul inegal al copiilor romi la o educatie de calitate, incalcarea exercitarii in conditii de egalitate a dreptului la educatie, precum si a demnitatii umane. In plus, a fost stabilit si faptul ca a existat o diferenta si in ce priveste conditiile materiale, in sensul ca sala de clasa destinata clasei a I-a B, unde invata 12 copii de etnie roma este foarte neingrijita, spre deosebire de incaperile destinate celorlalte clase”, se arată în comunicatul de presă remis României Libere.
De asemenea, CNCD a hotărât şi amendarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, pentru că nu a luat nici o măsură în cazul elevilor discriminaţi.
„S-a luat o decizie corectă. Greşeala se plăteşte. Am păţit-o noi, acum să sperăm că nu se va mai repeta pe viitor”, a explicat şi unul din părinţii petenţi.