22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialรŽลŸi รฎnscenau furtul maลŸinilor, le vindeau รฎn irak ลŸi รฎmpฤƒrลฃeau cรขลŸtigul

รŽลŸi รฎnscenau furtul maลŸinilor, le vindeau รฎn irak ลŸi รฎmpฤƒrลฃeau cรขลŸtigul

Cinci proprietari de maลŸini de lux, achiziลฃionate în leasing, printre care ลŸi un fost director Vodafone, au fost reลฃinuลฃi la Poliลฃia Capitalei. AceลŸtia sunt acuzaลฃi cฤƒ, prin 13 intermediari (reลฃinuลฃi ลŸi ei), ลŸi-au vândut limuzinele în Orientul Mijlociu,  iar apoi le declarau furate.

Ancheta privind furtul, vânzarea ลŸi încasarea asigurฤƒrilor în cele cinci cazuri este completฤƒ, spun surse judiciare. Valoarea prejudiciului creat societฤƒลฃilor de asigurฤƒri depฤƒลŸeลŸte 250.000 de euro. Existฤƒ însฤƒ ลŸi alte dispariลฃii suspecte de maลŸini de lux, cu asigurฤƒrile încasate de firmele de leasing, în care probaลฃiunea nu este finalizatฤƒ, precizeazฤƒ surse de la Serviciul Furturi Auto din Poliลฃia Capitalei. Trebuie menลฃionat cฤƒ în aceste cazuri nu sunt implicaลฃi interlopi, aลŸa cum s-a întâmplat pânฤƒ acum, specialiลŸtii în domeniu fiind clanul Gemenilor din Capitalฤƒ.

Modul de operare era foarte clar. Cumpฤƒrau în leasing autoturisme de lux cu preลฃuri de peste 50.000 de euro, fabricau copii dupฤƒ actele ลŸi cheile originale, iar ulterior maลŸina era trimisฤƒ, prin intermediar, în ลฃฤƒri din Orientul Mijlociu, în special Siria ลŸi Irak. Intermediarul primea atât actele ลŸi cheile originale, cât ลŸi copiile acestora (dacฤƒ intermediarul nu avea posibilitatea sฤƒ realizeze copiile acolo).  Siria ลŸi Irak au fost alese pentru cฤƒ autoritฤƒลฃile din aceste ลฃฤƒri nu acceptฤƒ extrฤƒdฤƒri ลŸi comisii rogatorii pentru completarea probaลฃiunii. Se proceda la vânzarea maลŸinii, iar intermediarii se întorceau în România cu cheile ลŸi actele originale. Proprietarul reclama furtul ลŸi rฤƒmâneau cu jumฤƒtate din suma încasatฤƒ, fฤƒrฤƒ a mai plฤƒti restul ratelor la firma de leasing. Informaลฃiile primare ลŸi dovezile au fost obลฃinute cu ajutorul SRI.

Cum au fost prinลŸi

Dezmembrarea reลฃelei a început cu depistarea unui intermediar ลŸi a unui realizator de copii dupฤƒ actele unei limuzine furate. Prin monitorizare (filaj, interceptฤƒri, agenลฃi acoperiลฃi) s-a reuลŸit depistarea ลŸi probarea altor patru cazuri. „Instrumentarea cazurilor de furturi de maลŸini cu complicitatea proprietarilor este foarte grea, deoarece trebuie sฤƒ stabileลŸti relaลฃiile clare ลŸi directe dintre proprietar-intermediar-cumpฤƒrฤƒtor ลŸi trebuie sฤƒ urmฤƒreลŸti ลŸi circulaลฃia banilor, de la cumpฤƒrฤƒtorul de maลŸinฤƒ pânฤƒ la proprietar. A fost dificil sฤƒ probฤƒm traseele maลŸinilor în Irak ลŸi Siria, dar în acest moment probaลฃiunea pentru cinci maลŸini este completฤƒ”, spun sursele RL. Anchetatorii au speculat ลŸi viciile unora dintre suspecลฃi: consumul de droguri ลŸi frecventarea cazinourilor. Ca urmare, miercuri dimineaลฃฤƒ, anchetatorii au fฤƒcut 14 percheziลฃii în imobile din BucureลŸti ลŸi din Prahova, Dâmboviลฃa ลŸi Teleorman.

Un manager printre reลฃinuลฃi

Printre cei reลฃinuลฃi se aflฤƒ ลŸi Lee Wilkins, care a deลฃinut funcลฃia de senior manager of online&Internet Services la Vodafone. „Nu mai lucreazฤƒ din februarie la noi”, s-au delimitat oficialii Vodafone România. Potrivit specialiลŸtilor în head-hunting, salariul sฤƒu ajungea undeva pe la 4.000 de euro.

Wilkins a cumpฤƒrat în leasing un Porsche Cayenne cu 86.000 de euro pe care l-a vândut, printr-un intermediar,  în Siria. (Mihaela Nฤƒftฤƒnฤƒilฤƒ)

Cele mai citite

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

FCSB suferฤƒ o nouฤƒ pierdere importantฤƒ! Florin Tฤƒnase, diagnosticat cu rupturฤƒ muscularฤƒ

Dupฤƒ o accidentare suferitฤƒ รฎn meciul cu PAOK, Florin Tฤƒnase a fost diagnosticat cu rupturฤƒ muscularฤƒ, fiind a doua absenศ›ฤƒ majorฤƒ din lotul FCSB...

Revolut vrea sฤƒ devinฤƒ o bancฤƒ localฤƒ รฎn Romรขnia

Romรขnia este a doua piaศ›ฤƒ pentru Revolut, cu 4 milioane de clienศ›i, dupฤƒ Marea Britanie Din decembrie, Revolut va opera รฎn Romรขnia printr-o sucursalฤƒ localฤƒ,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ