10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialIranul sancţionează Turcia în legătură cu scutul antirachetă

Iranul sancţionează Turcia în legătură cu scutul antirachetă

Iranul a ridicat tonul, joi, împotriva deciziei Turciei de a autoriza instalarea, pe teritoriul său, a unui radar antirachetă al NATO, care va „genera tensiuni”, potrivit Ministerului pentru Afaceri Externe, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Ne aşteptăm din partea ţărilor prietene şi vecine (…) să nu adopte politici generatoare de tensiuni şi care să complice cu siguranţă situaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Ramin Mehmanparast, citat de site-ul televiziunii de stat.

„Instalarea unor elemente ale scutului antirachetă al NATO în Turcia nu va ameliora securitate sau stabilitatea regiunii”, a adăugat Mehmanparast cerând Ankarei să fie „mai vigilentă” în deciziile sale.

Iranul „condamnă orice acţiune care creează o cursă a înarmării în lume şi în regiune”, a continuat el.

Ministerul turc de Externe a anunţat săptămâna trecută că Ankara a autorizat instalarea unui radar de alertă avansat al NATO destinat depistării eventualelor rachete care ameninţă Europa.

NATO şi Statele Unite vor să dezvolte un sistem de interceptare a rachetelor împotriva ameninţării pe care o consideră în creştere din partea unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune provenind din Orientul Mijlociu şi în special din Iran.

Teheranul a criticat deja decizia turcă, afirmând că aceasta „nu numai că nu va ameliora securitatea regională, ci va ajunge şi la un efect contrar” şi considerând că Iranul şi Turcia sunt „capabile să asigure în totalitate propria lor securitate fără intervenţie externă”.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă