13.5 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSenatorul Ion Ariton, sub control judiciar, รฎn dosarul Gala Bute

Senatorul Ion Ariton, sub control judiciar, รฎn dosarul Gala Bute

UPDATE: Senatorul Ion Ariton a fost pus, de marศ›i, sub control judiciar, pentru 60 de zile, în dosarul Gala Bute, conform unui comunicat al DNA. 

Senatorul PSD Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a venit marลฃi la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care este suspectat cฤƒ a determinat reprezentanลฃii a 10 companii de stat, printre care Hidroelectrica ลŸi Romgaz, sฤƒ sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute, informeazฤƒ Mediafax.

Senatorul a ajuns la Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie (DNA) cu puลฃin timp înainte de ora 10.00 ลŸi la intrare nu a fฤƒcut nicio declaraลฃie.

Fostul ministru al Economiei a fost citat sฤƒ se prezinte marลฃi la DNA, dupฤƒ ce Senatul a avizat, în 12 februarie, începerea urmฤƒririi penale a senatorului PSD, în dosarul "Gala Bute".

Ariton este acuzat de procurori cฤƒ ar fi determinat reprezentanลฃii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica ลŸi Romgaz, sฤƒ sponsorizeze ilegal, cu peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de cฤƒtre firma lui Rudel Obreja.

Citeศ™te ศ™i: Fostul consilier al lui Udrea, audiat la DNA, în dosarul "Gala Bute"

DNA vrea sฤƒ înceapฤƒ urmฤƒrirea penalฤƒ în cazul fostului ministru al Economiei Ion Ariton pentru participaลฃie improprie la abuz în serviciu ลŸi folosire a influenลฃei în scopul obลฃinerii de foloase necuvenite.

"În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanลฃii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA ลŸi Societatea Naลฃionalฤƒ a Apelor Minerale SA) sฤƒ sponsorizeze, cu suma totalฤƒ de 1.742.830 lei, organizarea galei internaลฃionale de box profesionist organizatฤƒ la BucureลŸti la data de 09.07.2011, în cadrul cฤƒreia a evoluat sportivul Lucian Bute", potrivit DNA.

Citeศ™te ศ™i: Comisia Juridicฤƒ va discuta, miercuri, cererile DNA, în cazul Udrea

Fostul ministru al Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, a fost dusฤƒ luni din arest la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoลŸtinลฃฤƒ cฤƒ are calitatea de suspect în dosarul "Gala Bute" ลŸi i-au prezentat acuzaลฃiile.

Elena Udrea este în arest din seara zilei de 10 februarie, când a fost reลฃinutฤƒ de procurorii DNA, în ziua urmฤƒtoare ea fiind arestatฤƒ pentru 30 de zile prin decizia Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, în dosarul "Microsoft". Decizia a fost contestatฤƒ de Elena Udrea ลŸi s-a judecat marลฃi la ICCJ, care va hotฤƒrî dacฤƒ aceasta rฤƒmâne în arest sau va fi pusฤƒ în libertate.

Citeศ™te ศ™i: Soลฃul Alinei Bica, audiat la DNA în dosarul Gala Bute

Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie a cerut luni un nou aviz de la Camera Deputaลฃilor pentru urmฤƒrirea penalฤƒ ลŸi arestarea preventivฤƒ a Elenei Udrea, pentru trei noi fapte de luare de mitฤƒ, în dosarul "Gala Bute", privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului cu mai multe firme.

În aceastฤƒ cauzฤƒ, Camera Deputaลฃilor a încuviinลฃat, în 9 februarie, urmฤƒrirea penalฤƒ ลŸi arestarea preventivฤƒ a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativฤƒ la folosirea de documente ori declaraศ›ii false, inexacte sau incomplete pentru obศ›inerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenศ›ei în scopul obศ›inerii de foloase necuvenite ลŸi luare de mitฤƒ.

DNA a precizat cฤƒ, ulterior, au apฤƒrut noi elemente "ce au conturat suspiciunea sฤƒvârศ™irii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizฤƒrii Camerei Deputaลฃilor".

În dosarul "Gala Bute" sunt arestaลฃi preventiv fostul preลŸedinte al Federaลฃiei Române de Box Rudel Obreja ลŸi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriลฃฤƒ. Fostul consilier al Elenei Udrea ลžtefan Lungu ลŸi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltฤƒrii Regionale ลŸi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaลฃi în arest la domiciliu.

În acelaลŸi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, ลŸi Tudor Breazu, administratorul moลŸiei de la Nana a Elenei Udrea.

De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obลฃinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta ลŸefฤƒ a Companiei Naลฃionale de Investiลฃii, este urmฤƒritฤƒ penal pentru luare de mitฤƒ, în dosarul Gala Bute.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ