22.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSoลฃul Alinei Bica, audiat la DNA รฎn dosarul Gala Bute

Soลฃul Alinei Bica, audiat la DNA รฎn dosarul Gala Bute

Soศ›ul fostei ศ™efe DIICOT Alina Bica, Dorin Bica, a fost audiat, marศ›i dimineaศ›ฤƒ, de procurorii Direcศ›iei Naศ›ionale Anticorupศ›ie. Acesta a fost chemat pentru a da declaraลฃii în dosarul Gala Bute, informeazฤƒ B1 Tv. 

La DNA a venit, prentru a da declaraลฃii în dosarul Gala Bute, ลŸi fostul ministru al economiei Ion Ariton.

Fostul ministru al Economiei a fost citat sฤƒ se prezinte marลฃi la DNA, dupฤƒ ce Senatul a avizat, în 12 februarie, începerea urmฤƒririi penale a senatorului PSD, în dosarul Gala Bute.

Soลฃul fostului ลŸef al DIICOT Alina Bica a fost, marลฃi, la Direcลฃia Naลฃionalฤƒ Anticorupลฃie, pentru a fi audiat în dosarul disjuns din cel al despฤƒgubirii ilegale de la ANRP, numele lui fiind menลฃionat ลŸi în denunลฃul fฤƒcut de Ovidiu Tender.

Dorin Bica a ajuns la sediul Direcลฃiei Naลฃionale Anticorupลฃie (DNA) în jurul orei 11.15 ลŸi a stat aproximativ 45 de minute, acesta nefฤƒcând declaraลฃii nici la intrare ลŸi nici la ieลŸire, în legฤƒturฤƒ cu citarea sa de cฤƒtre anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, cฤƒ Dorin Bica a fost citat pentru a da declaraลฃii în dosarul disjuns din cel al despฤƒgubirii ilegale de la ANRP, în care este acuzatฤƒ ลŸi soลฃia sa, Alina Bica.

Numele lui Dorin Bica este menลฃionat în denunลฃul fฤƒcut de omul de afaceri Ovidiu Tender împotriva Alinei Bica, în care a arฤƒtat cฤƒ i-ar fi dat mitฤƒ, sub formฤƒ de acลฃiuni, printr-un intermediar.

În acest dosar, instanลฃa a emis mandate de arestare preventivฤƒ pentru Alina Bica, fostul sฤƒu consilier Florentin Mihฤƒilescu, Dorin ลŸi Alin CocoลŸ, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Instanลฃa supremฤƒ aratฤƒ, în motivarea deciziei de arestare, cฤƒ în denunลฃul fฤƒcut în 28 ianuarie, Tender spune cฤƒ a fost nevoit sฤƒ-l angajeze consilier pe Florin Mihฤƒilescu, fost poliลฃist, care îi era consilier Alinei Bica, pentru a avea ลŸansa unei susลฃineri din partea fostei ลŸefe a DIICOT în soluลฃionarea în interesul sฤƒu a dosarului Carom. Tender mai spune cฤƒ i-a oferit lui Florin Mihฤƒilescu salariu ลŸi alte avantaje solicitate.

Totodatฤƒ, Tender a arฤƒtat în denunลฃ cฤƒ, la solicitarea lui Mihฤƒilescu ลŸi a soลฃului Alinei Bica, a înstrฤƒinat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din FฤƒgฤƒraลŸ, preลฃul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia sฤƒ fie în cash, nefiind înregistratฤƒ în contabilitate.

În motivare se face referire ลŸi la un martor din dosar, Dan Vasile, "aflat în relaลฃii de prietenie cu familia Alinei Bica, mai exact cu soลฃul acesteia", care a arฤƒtat cฤƒ a cumpฤƒrat acลฃiunile la UPRUC CTR SA, dupฤƒ ce i-a fost viratฤƒ suma de 3,5 milioane de euro dintr-un cont din Rusia într-un cont al sฤƒu din Austria.

Martorul Dan Vasile, noteazฤƒ judecฤƒtorul, susลฃine cฤƒ preluarea pachetului majoritar de acลฃiuni de la S.C. UPRUC CTR SA a fost fฤƒcutฤƒ pentru Horia Enciu, care mai încercase sฤƒ achiziลฃioneze acลฃiuni la acea societate, însฤƒ nu reuลŸise.

"Atunci, la iniลฃiativa domnului director Bica Dorin ลŸi a domnului Enciu, am mers eu ลŸi am fฤƒcut demersurile în vederea achiziลฃionฤƒrii pachetului majoritar de acลฃiuni, cu precizarea cฤƒ eu nu aveam bani sฤƒ cumpฤƒr acel pachet, dar aveam suport financiar de la domnul Horia Enciu care a plฤƒtit atât înfiinลฃarea firmei ca ลŸi capital social, cât ลŸi ratele pentru pachetul de acลฃiuni pânฤƒ la acest moment", spune Dan Vasile în declaraลฃia citatฤƒ în motivare.

Alina Bica este cercetatฤƒ în acest nou dosar, disjuns din cel al despฤƒgubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzatฤƒ, printre altele cฤƒ l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sฤƒ obลฃinฤƒ o soluลฃie favorabilฤƒ în dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2013, dupฤƒ preluarea funcลฃiei de procuror-ลŸef al DIICOT, Alina Bica, în urmฤƒrirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsฤƒ cu executare în dosarul Carom, a dispus mฤƒsuri abuzive care sฤƒ direcลฃioneze concluziile ลŸi poziลฃia judiciarฤƒ a DIICOT în faลฃa instanลฃei de judecatฤƒ în cauza respectivฤƒ, de o manierฤƒ în care acesta sฤƒ nu fie pasibil de o pedeapsฤƒ cu executare în regim de detenลฃie.

Alina Bica a declarat la ICCJ cฤƒ Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sฤƒ reanalizeze situaลฃia lui Ovidiu Tender, în dosarul Carom, datฤƒ fiind poziลฃia în Africa a acestuia din urmฤƒ ลŸi contractele pe care urma sฤƒ le deruleze, aratฤƒ instanลฃa în motivarea deciziei de arestare.

"Am fost chematฤƒ de domnul Coldea Florian, prim adjunctul Serviciului Român de Informaลฃii, care mi-a adus la cunoลŸtinลฃฤƒ o informare în care mi se preciza cฤƒ, din raลฃiuni de securitate naลฃionalฤƒ, având în vedere poziลฃia domnului Tender în Africa ลŸi faptul cฤƒ prin SC Prospecลฃiuni SA urmeazฤƒ sฤƒ se deruleze anumite contracte, ar fi oportun sฤƒ mฤƒ gândesc dacฤƒ este posibil sฤƒ reanalizez situaลฃia acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea cฤƒ lucrurile în dosar sunt foarte bine fฤƒcute ลŸi cฤƒ o soluลฃie de achitare este exclusฤƒ, iar dumnealui m-a întrebat ce pฤƒrere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, se mai aratฤƒ în documentul citat.

Bica a mai spus cฤƒ a refuzat iniลฃial cererea lui Coldea, dar i-a dat apoi informฤƒri, în contextul în care DIICOT nu mai primea sesizฤƒri de la SRI pentru anchete ลŸi în care ar fi fost informatฤƒ cฤƒ este interceptatฤƒ ลŸi cฤƒ procurorul-ลŸef al DNA Laura Codruลฃa Kovesi s-ar fi lฤƒudat cฤƒ îi va face dosar penal.

Bica mai precizeazฤƒ în declaraลฃie cฤƒ îl informa pe Coldea în legฤƒturฤƒ cu fiecare termen de judecatฤƒ care se acorda în dosarul lui Ovidiu Tender, susลฃinând însฤƒ cฤƒ nu a fฤƒcut "niciun demers de uลŸurare a situaลฃiei inc. Tender".

În legฤƒturฤƒ cu procurorul de ลŸedinลฃฤƒ din dosarul Carom Mirel Rฤƒdescu, Bica a declarat cฤƒ a fost de acord cu redistribuirea ลŸedinลฃelor de judecatฤƒ, la solicitarea acestuia, astfel încât "sฤƒ fie degrevat de anumite dosare", întrucât el ลŸi-ar fi dorit o funcลฃie de conducere în cadrul Serviciului de combatere a macrominalitฤƒลฃii economico – financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Rฤƒdescu a declarat la DNA cฤƒ a fost înlฤƒturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sฤƒ-l urmฤƒreascฤƒ, fosta ลŸefฤƒ a DIICOT avertizându-l sฤƒ nu-i mai submineze autoritatea, se mai aratฤƒ în motivate.

În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani ลŸi patru luni de închisoare, decizia nefiind însฤƒ definitivฤƒ.

În al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin CocoลŸ este urmฤƒrit penal pentru trafic de influenลฃฤƒ ลŸi dare de mitฤƒ, fiul sฤƒu Alin CocoลŸ este cercetat pentru dare de mitฤƒ ลŸi trafic de influenลฃฤƒ, pentru cฤƒ ar fi intervenit la comisia din ANRP din care fฤƒcea parte ลŸi Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sฤƒ primeascฤƒ, în 2011, despฤƒgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dupฤƒ ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanลฃฤƒ datฤƒ ca procuror-ลŸef al DIICOT, cu încฤƒlcarea prevederilor legale de competenลฃฤƒ, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numฤƒr de 80 de acลฃiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

Cele mai citite

Generaศ›ia Z รฎntรขmpinฤƒ dificultฤƒศ›i de adaptare la locul de muncฤƒ, relevฤƒ un studiu recent

Un studiu realizat de platforma Intelligent.com รฎn luna august indicฤƒ faptul cฤƒ tinerii din generaศ›ia Z, รฎn special cei care sunt fie prea introvertiศ›i,...

Google ajutฤƒ utilizatorii sฤƒ identifice sursele verificate ศ™i sฤƒ se fereascฤƒ de site-urile web false

Google testeazฤƒ afiศ™area unor semne de bifฤƒ lรขngฤƒ anumite companii รฎn rezultatele cฤƒutฤƒrii, a declarat un purtฤƒtor de cuvรขnt al companiei, รฎntr-o miศ™care menitฤƒ...

Viktor Orban avertizeazฤƒ cฤƒ UE se รฎndreaptฤƒ cฤƒtre un „rฤƒzboi rece economic” cu China

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri cฤƒ Uniunea Europeanฤƒ riscฤƒ sฤƒ intre รฎntr-un "rฤƒzboi rece economic" cu China, รฎn contextul pregฤƒtirilor blocului european...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ