Un cetăţean româno-belgian, care a cumpărat teren în localitatea 2 Mai pentru a realiza o investiţie în domeniul turistic, se judecă de peste 4 ani de zile cu instituţiile statului român, după ce o parte din proprietate i-a fost preluată abuziv.
În anul 2004, Gheorghe Moldoveanu vine din Belgia, unde se stabilise din anii ’80, şi cumpără 2.000 metri pătraţi de teren în 2 Mai. În 2007, la sfârşitul verii, acesta descoperă că vecinii săi au împins gardurile, au aruncat ţăruşii pe care îi bătuse în pământ şi au intrat pe proprietatea sa, acaparându-i 120 mp. Primul pas a fost să se adreseze Primăriei Limanu, care i-a răspuns, prin adresa nr. 7217 din noiembrie 2007. „Gardul respectiv, construit în vara anului 2007, a fost realizat fără autorizaţie de construcţie deoarece nu s-au întreprins măsurile cerute de normele legii în vigoare. Reprezentanţii firmei SC MT SRL, proprietarii construcţiei acestui gard, nu au ţinut cont că respectivul gard trece şi pe proprietatea domnului Moldoveanu Gheorghe, cum rezultă din planul parcelar deţinut de Primărie Limanu”, se precizează în răspunsul semnat de primarul Nicolae Iustin Urdea. În ciuda răspunsului clar, edilul nu dispune nici o măsură reparatorie în acest caz.
Încercare de mediere
În vara lui 2008, cele două părţi încearcă medierea pe cale amiabilă a conflictului. Moldoveanu este de acord să facă un schimb de teren cu una dintre persoanele care au intrat pe terenul său. La întâlnire au participat reprezentanţii Primăriei Limanu şi inginerul cadastrist Cucoară Cristian. După înţelegerea amiabilă, Moldoveanu se întoarce în Belgia, urmând să revină în ţară în toamnă, pentru a perfecta schimbul în actele cadastrale. Urmează însă o lovitură de teatru. „În octombrie 2008 am primit o citaţie la un proces civil prin care se cerea anularea parţială a actului meu de proprietate şi mi se cereau daune interese de 5.000 de euro”, spune investitorul. Începe un război al proceselor, pentru că Moldoveanu deschide, la rândul său, o acţiune penală împotriva SC MT SRL pentru tulburare de posesie.
Sarabanda sesizărilor
Între timp, proprietarul terenului se adresează tuturor instituţiilor care ar putea să facă lumină în acest caz. Este vorba despre Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii, Prefectura Constanţa (care ar fi trebuit să verifice legalitatea actelor de proprietate), Poliţia Limanu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Toţi au dat răspunsuri evazive, pasând competenţa de la o instituţie la alta, sau nu au răspuns deloc. Este cazul Ministrului Administraţiei şi Internelor, unde a făcut o reclamaţie împotriva poliţiştilor din Limanu care au instrumentat cazul. „Eu depind direct de procurori. Nu aveţi ce să îmi faceţi”, ar fi spus acesta.
De reţinut însă că ITC a constatat, prin procesul verbal 1361/25.05.2009, că locuinţele construite de SC MT SRL Baia Mare şi SC LP TIM SRL (care spune că a construit împreună cu SC MT SRL) nu respectă autorizaţiile de construcţie emise de Primăria Limanu. „Primăria comunei Limanu va lua decizia menţinerii sau a desfiinţării celor două imobile, potrivit prevederilor art. 28 alineat 2 din Legea 50/1991, republicată, până în iunie 2009″, se spune în procesul verbal al ITC, care amendează contravenţional cele două firme şi Primăria Limanu. Inutil de spus că nu s-a întâmplat nimic. „Pe 21 mai a expirat şi termenul de la plângerea prin care ceream, încă o dată, verificarea autenticităţii actelor de proprietate, fapt ce intră în atribuţiile prefectului. Din dosarul civil am constatat că nu au actele în ordine”, a spus ieri Gheorghe Moldoveanu.