Fiul lui Florentin Pandele, primarul din orașul Voluntari și soțul candidatei PSD la Primăria Capitalei, face afaceri cu personaje suspectate a fi implicate într-o rețea de evaziune fiscală. România liberă are dovezi că unul din partenerii lui Bogdan Pandele este reprezentantul unui cetățean chinez declarat ”indezirabil”, care a fost expulzat din România și are interdicție de a păși pe sol românesc timp de zece ani, din ”considerente de securitate națională”.
Firma Activ Imobiliare SRL îi are co-asociați, din 2008, pe Bogdan Pandele, cel de-al doilea fiu al celebrului primar al Voluntariului, și pe Mariana Grigore. Aceasta din urmă împarte același domiciliu din București cu doi sirieni, tată și fiu, Jouma și Kheir Hanifi. Numele lui Kheir Hanifi apare într-un document intern atribuit fostei Gărzi Financiare, al cărui conținut a fost dezvăluit în martie de România liberă. În respectivul act este menționată relația dintre Kheir Hanifi și comisarul șef al Gărzii Financiare Ilfov Robert Rusu, cei doi fiind, conform documentului, coordonatorii unei rețele mafiote care, cu ajutorul unor comisari corupți, a perceput ”taxe de protecție” comercianților străini care vând la negru în diverse centre angro de la periferia Capitalei. “Pentru a evita plata TVA și a impozitului pe profitul rezultat din veniturile aferente chiriilor pentru spațiile din complexul Smart Expo, Hanifi M Kheir schimbă firma care închiriază spațiile cu altă firmă nou înființată, la interval de 2 luni, schimbând și contractele de închiriere pe noile firme. O parte din aceste societăți au fost înființate de dl. Hanifi M Kheir pe numele fraților săi (Hanifi Jouma, Hanifi Zakaria, Hanifi Abdulrahman)”, se arată în documentul intern al fostei Gărzi Financiare.
Citește și: Producător român de vaccinuri, expropriat pentru războiul cu Rusia
Legăturile fiului primarului Florentin Pandele cu familia de sirieni sunt atât directe, cât și indirecte. Pe de o parte, în Activ Imobiliare, compania co-deținută de Bogdan Pandele, au intrat în 2014 Ionela Carmen Gherghi, președinta Consiliului Județean al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din Ilfov, și Syma Comercial Park, a aceluași Jouma Hanifi. Iar Mariana Grigore nu doar că locuiește la aceeași adresă cu sirienii amintiți, ci s-a și și asociat cu Jouma Hanifi în firmele DG Star Consult și B&C International Securiti SRL.
Conexiunile continuă prin Smart Expo Construct, unde cei doi sirieni au avut-o parteneră, din nou, și pe Mariana Grigore. Mai mult, fosta administratoare a firmei, Mihaela Elena Hagiu, apare ulterior ca administratoare a societăți deținute de Bogdan Pandele. În plus, o a doua persoană care s-a succedat pe postul de administrator al Activ Imobiliare SRL, Lidia Sandu, administrase anterior firma Feiyue Yamaya Impex SRL, a controversatului sirian Kheir Hanafi.
Chinezul indezirabil
Partenera de business a lui Pandele Jr., Mariana Grigore, apare ca asociată și în MK Rom Factor SRL, alături de Kheir Hanifi și de cetățeanul chinezo-australian Zheng Siyong. Ultimul menționat reprezintă un caz special, fiind considerat alături de alți trei conaționali un risc la adresa securității naționale a României. Astfel, conform unui comunicat al Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) din 20 decembrie 2012, se menționează că Zheng Siyong împreună cu Li Ning, Zheng You şi Zheng Shuliang au derulat operațiuni financiare ilegale prin intermediul a peste o mie de firme paravan. Acuzele aduse acestora de serviciul de informații al Ministerului de Interne și confirmate de instanța judecătorească sunt de o gravitate extremă. ”Potrivit informaţiilor obţinute în acest caz de DGIPI, cetăţenii chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate intern. Mecanismul financiar ilegal creat de cei patru cetăţeni chinezi, alcătuit din peste o mie de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operaţiuni de export cu mărfuri achiţizionate “la negru”, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activităţi ce au fost derulate prin implicarea unor terţi. Coordonarea activităţilor ilegale la nivelul Municipiului Bucureşti şi a altor judeţe era realizată de către membrii grupării cât şi de persoane interpuse, fiecare având un rol bine determinat şi utilizând o gamă extrem de diversificată de metode, pentru îndeplinirea scopurilor propuse, acţiuni care au avut ca efect imediat slăbirea încrederii şi siguranţei civice, prin folosirea unor acte de corupţie, violenţă, şantaj, reuşind să prejudicieze bugetul consolidat al statului. Totodată, modalităţile folosite constau în importul de mărfuri produse în China, folosindu-se cu precădere serviciile anumitor comisionari vamali şi cointeresarea materială a organelor de control, cu scopul favorizării operaţiunilor de contrabandă, eludarea taxelor vamale şi a prevederilor legale cu privire la drepturile de autor. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească. Mai mult, cei patru au fost implicaţi în activităţi de culegere de informaţii pe teritoriul României, în domeniul economic, context ce a favorizat constituirea şi consolidarea grupului infracţional”, se arată într-un comunicat al DIPI din 2012.
Neîntrerupt în afaceri
Zheng Siyong și-a continuat pe mai departe afacerile, în ciuda deciziei de expulzare din România. De pildă, în cadrul MK Rom Factor SRL, interesele sale au fost reprezentate în 2014 de Jouma Hanifi, în baza unui contract de mandat autentificat de notarul Svetlana Criucova din Republica Moldova. Acesta este un indiciu că Zheng Siyong s-a dus în țara vecină, unde are alte numeroase interese de afaceri, pentru că nu mai putea acționa în România. Dar, fix în aceeași perioadă în care Jouma Hanifi reprezenta interesele chinezului expulzat din motive de siguranță națională, sirianul era partener de afaceri și cu Bogdan Pandele, în Activ Imobiliare SRL.
Zheng Siyong l-a avut în 2007 asociat în MK Rom Factor SRL pe cel mai bogat chinez din România, Liu Ling Ying, reprezentat prin mandatar, respectiv prin deținătorul complexului Comercial Dragonl Roșu, în tandem cu Nicolae Dumitru, preşedintele departamentului pentru „Relaţia cu mediul de afaceri” al UNPR.
România liberă a solicitat primarului Florentin Pandele un punct de vedere privind asocierile fiului său. ”Eu sunt absolvent al unor instituții militare, mă consider a fi un cunoscător al problemelor de securitate națională! Ca ofițer și apoi ca comandant de navă mi-am servit poporul și țara cu foarte mult devotament. Același lucru îl voi face atât eu cât și familia mea!!! Sunt și am fost un susținător înfocat al Pactului Nord Atlantic și al Uniunii Europene!”, ne-a declarat primarul din Voluntari.
Oameni de afaceri tineri și de invidiat
Activ Imobiliare SRL nu e unicul business al familiei Pandele. Deși tatăl e doar un slujbaș al statului român, ales de cetățeni, copiii săi au prosperat enorm, fiind activi în special în domeniul imobilar. Prin firma Omnix Club SRL, prima nevastă a primarului Florentin Pandele împreună cu fiii ei Bogdan și Ionuț Andrei Pandele au construit în Voluntari două blocuri de șase etaje, cu câte trei scări și un total de 200 de apartamente, un supermarket, un ballroom, un centru fitness și Spa.
Prin Avangarde Green Construct SRL (fostă Avantgard Dance Club), Bogdan Pandele împreună cu un asociat au ridicat 4 complexuri ce totalizează 75 de vile, tot în Voluntari. Reprezentant al firmei a fost o perioadă Arevik Rășică, fostă angajată a unei companii de utilități din subordinea Primăriei Voluntari. Împreună cu soțui ei, Mihai Daniel Rășică, fost șef de cabinet al primarului Florentin Pandele și fost prefect de Ilfov, aceasta a fost nașă a cuplului Florentin Pandele-Gabi Firea.
Cei doi frați Pandele, Andrei Ionuț și Bogdan, prin Alexcomtex SRL, cu domeniul principal de activitate acvacultura în ape dulci, și-au deschis în 2009 trei puncte de lucru în comuna Dascălu, la ”Iazul Petrachioaia”, și în comuna Petrachioaia la ”Iazul Șurlari I” și ”Iazul Șurlari II”. Într-o postare pe facebook, preluată de tabloide, Florentin Pandele a pomenit cu nostalgie momentul revederii cu iazul prunciei: ”Aici am învăţat să înot…”
Andrei Ionuț Pandele controlează și Constantin&Co Bijuterii SRL, firmă care în 2010-2011 a operat un magazin în zona ultracentrală a Capitalei, pe Calea Victoriei la nr. 101. Ulterior și-a deschis un punct de lucru ”casă de amanet” în Voluntari.
Bogdan Pandele deține împreună cu un asociat și spălătoria auto Panoramic Wash SRL din centrul Voluntariului, localizată în lateralul Primăriei, pe aceeași stradă.
În fine, cei doi frați au garantat credite bancar de peste jumătate de milion de euro cu veniturile obținute din contracte de închiriere a unor spații din blocul de birouri de la adresa ”Bd. Voluntari nr. 57” către diverse societăți. Familia Pandele acționează și ca filantropi. Andrei Ionuț Pandele, Bogdan Pandele și mama lor Adela Constantin au pus și bazele Fundației Teatrul Dava. Organizația apare ca asociat unic în cadrul SC Teatrul Fabrica de Vise SRL, firmă care a lansat și o piesă de teatru, intitulată ”Unicornul si Motanul de Alee”.
[…] În motivarea cererii, primarul din Voluntari a arătat că, la data de 31.03.2016, Daniel Befu a publicat, în ediția online a ziarului „România Liberă” , articolul cu titlul „Legăturile primejdioase ale familiei Pandele”. […]