15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJongleriile imobiliare ale lui Hayssam

Jongleriile imobiliare ale lui Hayssam

Hayssam Omar, cautat acum prin lumea larga de autoritatile romane,a achizitionat proprietati in vecinatatea institutiilor militarizate ale statului. Era ahtiat sa aiba in jur cat mai multi prieteni cu inalte grade in servicii secrete, Armata, Politie. Oficial, ca cetatean roman, Hayssam Omar a facut armata in 1999, desi era suspectat a fi spion sirian care a colaborat cu KGB-ul si urmasele sale din fostul spatiu sovietic. Neoficial, despre sirian s-a spus ca a beneficiat de instruirea Securitatii. Hayssam se lauda cu prietenii sai cu epoleti, intre care fostul colonel de Securitate Ristea Priboi, generalul Ioan Talpes, fost sef SIE, generalul Dumitru Sorescu, fost sef al Politiei Romane, generalul Toma Zaharia, fost ministru adjunct la Interne.

Terenurile lui Hayssam Omar au vecini precum unitati militare ale SRI, SIE, Jandarmerie, Politie, MApN sau aeroporturile internationale Otopeni si Baneasa. Inca de prin 1996, sirianul a achizitionat mai multe terenuri in Otopeni, de peste 15.000 metri patrati, devenind vecin cu SRI, Jandarmerie si SIE. Spre exemplu, terenul de circa 2.200 metri patrati era situat intre drumul spre aeroport si o unitate militara care ar apartine SIE, potrivit surselor noastre. Prin castigarea de la stat a firmei IAPIT Divertis (unde l-a pus administrator pe prietenul sau, colonelul Ristea Priboi), Omar Hayssam a ajuns sa administreze Patinoarul Floreasca si circa doua hectare de parc. In vecinatate existau unitati ale Politiei. Prin terenul si cladirea de pe strada Izvor din Capitala, Omar a devenit vecin cu sediul MApN. Prin terenul si cladirea de pe strada Luterana, sirianul s-a apropiat de sediul in care SRI are aparatura de interceptari.
Cand a castigat prin licitatie frauduloasa IPRS Baneasa, Omar a pus mana pe 10 hectare de teren langa Aeroportul Baneasa. Terenurile sirianului valoreaza milioane de euro.
Statul nu poate sa-si recupereze pierderile de peste 500 de miliarde de lei datorii (returnari ilegale de TVA si impozite) din relatia cu Hayssam deoarece bunurile au fost instrainate.

Vanzari fictive

Multe din aceste terenuri si cladiri au fost folosite ca garantii pentru partenerii de afaceri care il aprovizionau cu materii prime pentru diversele sale afaceri. Imediat dupa incheierea contractelor de garantie, Hayssam vindea fictiv bunurile oamenilor sai de incredere. Dupa ce pagubitii castigau procesele, nu mai aveau ce executa. Unul dintre beneficiarii acestor vanzari fictive este chiar cumnatul lui Hayssam, Nicolae Nasture. Detinem dovezi despre numeroase tranzactii imobiliare facute de catre Hayssam pentru a pierde urma bunurilor sale si pentru a scapa de executari silite solicitate atat de stat, in contul sutelor de miliarde de lei datorii, cat si de fostii parteneri de afaceri, pe care i-a inselat cu zeci de miliarde de lei. Intre cei pacaliti de Hayssam se numara Elena Adobritei, Constantin Crihana, Mihai Istrate. Omar mai practica vanzarea bunurilor pentru a impiedica statul de a le recupera in cazul in care se anulau privatizarile frauduloase. Cu cateva zile inainte de rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, organizata de Hayssam, o parte dintre terenuri, trecuta pe numele cumnatului Nasture, a ajuns in proprietatea medicului Mohamed Yasim, negociatorul folosit pentru recuperarea jurnalistilor rapiti. In prezent, potrivit surselor noastre, Hayssam disparut isi dirijeaza afacerile prin telefon, asa cum a facut-o si in perioada detentiei preventive.

Instruit de Securitate

Hayssam a ajuns de tanar in Romania, in regimul Ceausescu, pentru a fi instruit ca spion, sustin surse SIE. Ca acoperire, sirianul a urmat cursurile Facultatii de Constructii, in perioada in care unchiul sau, Mahomed Farzat, avea o firma mixta cu statul roman, respectiv cu Centrala de Exploatare a Lemnului, folosita ca paravan pentru spionaj. Neoficial, sursele noastre sustin ca Securitatea l-a instruit pe Hayssam in bazele militare de la Branesti si din apropiere de Sibiu. Potrivit surselor noastre, dupa 1990, Farzat a fost expulzat din Romania. Tot de atunci, afacerile lui Farzat au fost preluate de nepotul sau, Hayssam Omar. Pentru dezvoltarea “afacerilor”, Hayssam si-a adus in Romania cinci frati. El si-a facut relatii in toate structurile militare ale tarii prin colonelul de Securitate Ristea Priboi. La un moment dat, sirianul ajunsese sa se ocupe si de procurarea pacurii pentru unele unitati ale MApN. Unul dintre cei pacaliti de Hayssam cu peste 10 miliarde de lei a facut plangere impotriva protectorilor Ristea Priboi si Ioan Talpes. Parchetul General a dispus solutia de neincepere a urmaririi penale, dupa cum “Romania libera” a publicat deja.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă